Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στις 13:30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς στο Twitter.
Ειδικότερα, ο Λέιντς σημείωσε: «Πριν από την αυριανή Σύνοδο ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης θα υπάρξει άτυπη συνάντηση μίας ώρας των μελών των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας) για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».
Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Καθώς η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Πρόεδρος δήλωσε:
«Αυτό συμβαίνει λόγω της εσκεμμένης πολιτικής της ρωσικής ηγεσίας. Η Ουκρανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Έλαβε σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανανέωσε τις υποδομές της, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας για την ταλαντούχα νεολαία της. Η Ένωσή μας βοήθησε την Ουκρανία, προετοιμάζοντας τη μεγαλύτερη δέσμη μέτρων στήριξης στην ιστορία μας. Η Ουκρανία σήμερα είναι μια χώρα πιο δυνατή, πιο ελεύθερη και πιο κυρίαρχη απ’ ό,τι το 2014. Κάνει επιλογές για το μέλλον της. Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο που απειλεί με πόλεμο. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να καθορίζει το μέλλον της. Η έκκλησή μας προς τη Ρωσία είναι απολύτως ξεκάθαρη: μην επιλέξετε τον πόλεμο».
Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση, εκφράζοντας την στήριξή τους προς την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλς Μισέλ τόνισε ότι η πρόσφατη και άνευ προηγουμένου συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων μπορεί να θεωρηθεί μόνο επιθετική και απειλητική συμπεριφορά. Επεσήμανε ότι αυτές οι εχθρικές τακτικές απειλούν όχι μόνο τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και τη διεθνή έννομη τάξη.
Ο πρόεδρος Μισέλ σημείωσε ότι η ΕΕ συνεργάζεται συνεχώς με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, πρωτίστως μέσω της διπλωματίας, αλλά και για την προετοιμασία αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, ανακοίνωσε την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη σύγκληση μιας διάσκεψης χρηματοδοτών για την περαιτέρω στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας.