Το πλήγμα στο κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), με πύραυλο Neptune, επιβεβαίωσε σήμερα επίσημα ο Ουκρανικός Στρατός που συμπλήρωσε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας σε μια ανάρτηση στο Facebook προσθέτει ότι «τα ρωσικά πλοία διάσωσης παρεμποδίστηκαν από πυρομαχικά που εκρήγνυνταν πάνω στο σκάφος καθώς και από τις κακές καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν την έναρξη της βύθισης του Moskva».
Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.
Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που είχε κάνει νωρίτερα λόγο για σοβαρές βλάβες στο πλοίο, δήλωσε σήμερα ότι κατάφερε να περιορίσει την πυρκαγιά πάνω στο πυραυλοφόρο και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να ρυμουλκυθεί στο λιμάνι.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όπως τη μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η πυρκαγιά στο καταδρομικό ξέσπασε μετά από την έκρηξη πυρομαχικών, τονίζεται ωστόσο ότι ο βασικός οπλισμός του δεν έχει υποστεί βλάβη και ότι το πλήρωμα έχει εγκαταλείψει το Moskva.
Συμπλήρωσε δε ότι «ακόμα προσπαθεί να εξακριβώσει την αιτία του συμβάντος».
Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.