Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αμφισβητεί το κατά πόσο η επιβολή κυρώσεων σε χώρες όπως η Ρωσία είναι αποτελεσματική, την στιγμή που μαίνεται η συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να σταματήσει το έργο του αγωγού Nord Stream 2 λόγω της δηλητηρίασης του Α. Ναβάλνι.
Μιλώντας σε εκπομπή του ARD, ο Αλτμάιερ καταδίκασε τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ως «θρασύδειλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός Ρώσου πολίτη στη Ρωσία» και δήλωσε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην ασθένεια του επικριτή του Κρεμλίνου θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κάποια στιγμή στο μέλλον, πρόσθεσε όμως ότι κάποιες φορές η διατήρηση μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι προσπαθούμε να επιτύχουμε με την επιβολή κυρώσεων. Θέλουμε απλώς να μπορούμε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη ή να κάνουμε κάτι θετικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα;»
Η εμπειρία του στην πολιτική του έχει δείξει ότι συχνά οι κυρώσεις οδηγούν σε «πιο σκληρές πολιτικές», είπε ο Υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Δεν γνωρίζω καμία περίπτωση στο παρελθόν όπου μια χώρα σαν τη Ρωσία κινητοποιήθηκε προς μια αλλαγή συμπεριφοράς λόγω κυρώσεων που της επιβλήθηκαν».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις από μέλη του κόμματός της να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα τεράστιο έργο που θα διπλασιάσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί κατά το 90% τουλάχιστον, και η λειτουργία του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Αν. Μέρκελ δήλωσε ότι η καγκελάριος εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Ο επικεφαλής του Ομίλου Γερμανικών Ανατολικών Επιχειρήσεων, ωστόσο, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι νομικά είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει το έργο.
«Νομικά, πιστεύω ότι είναι σχεδόν αδύνατον. Έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες, τα συμβόλαια είναι απρόσβλητα – όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πέντε ακόμη χώρες, και επιπλέον υπό ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο Μίκαελ Χαρμς.