Του Γιάννη Μαντζίκου
Οι εκπρόσωποι των 27 επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα, την ώρα που οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να εξετάσουν το αίτημα του πρωθυπουργού τους για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως ετοιμάζεται να υπογράψει την επέκταση μιας παράτασης για το Brexit που θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, κάμπτοντας έτσι τις γαλλικές αντιρρήσεις. Το Παρίσι επιθυμούσε μια σύντομη παράταση έως τις 15 ή το πολύ έως τις 30 Νοεμβρίου βάση της πρόθεσης του Γάλλου προέδρου Εμμανουελ Μακρόν να ξεμπερδεψει το συντομότερο δυνατόν με τη Βρετανία.
Σύμφωνα με το "ευέλικτο" σχέδιο που προσφέρει η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει πριν από τις 31 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που επικυρωθεί νωρίτερα μία συμφωνία.
Στο Λονδίνο τώρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει διακαώς εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν άλλωστε προβάδισμα έως και 16 μονάδων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium, που διεξήχθη μεταξύ 23ης και 25ης Οκτωβρίου, τα ποσοστά υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με προηγούμενη μέτρηση πριν από οκτώ ημέρες και ανέρχονται στο 40%, ενώ το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 24%. Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέγραψε πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας, στο 15%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 10%.
Την ίδια ώρα όμως το όνειρο του Τζόνσον για εκλογές είναι δύσκολο να μετουσιωθεί αφού τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποδείξει ότι είτε θα απόσχουν είτε θα ψηφίσουν αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να εξασφαλίσει τη στήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών που χρειάζεται.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει ξεκαθαρίσει πως θα τη στηρίξει, μόνο εφόσον αποκλειστεί πρώτα εντελώς το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία.
Παρόλα αυτά, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτσέζικο SNP φαίνονται πως εγκαταλείπουν την κοινή γραμμή που είχαν με τους Εργατικούς στο θέμα αυτό και τείνουν προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Εξάλλου, στελέχη των Φιλελεύθερων πρότειναν προς τη Ντάουνινγκ Στριτ να παρακάμψει τον νόμο που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 για τη διεξαγωγή εκλογών με "κάποιον τρόπο". Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται βάση της λογικής "δος ημίν σήμερον" κάτι που σημαίνει ότι θα περιμένει να δει την απάντηση από τις Βρυξέλλες και από τη Βουλή των Κοινοτήτων για να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.