Το Στέητ Ντιπάρτμεντ εκφράζει με επιστολή του προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης των πΓΔΜ, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη στάση του VMRO σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας του να αφήσει τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Ειδικότερα, στην επιστολή που δημοσίευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, ο βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ αναφέρεται σε «μια ευκαιρία που μπορεί να μη δοθεί ποτέ ξανά ίσως και για δεκαετίες», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται ζήτημα να υπάρξει «καλύτερη συμφωνία», καθώς για τη συγκεκριμένη χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές.
Ο κ. Μίτσελ κάνει λόγο ακόμα για «ιστορική στιγμή» και ζητά από τον Χρ. Μίτσκοσκι να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του VMRO θα ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές «ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίες και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού», παροτρύνοντάς τον να αφήσει «στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα» προκειμένου να προωθήσει «τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αγαπητέ Χρίστιαν,
Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη "Μακεδονία" και την Ελλάδα συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για τη "Μακεδονία" να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής, τη σταθερότητα και την ευημερία. Παρά τους ισχυρισμούς ότι ενδέχεται να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για τη συμφωνία αυτή χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες.
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO αναφορικά τόσο με το θέμα του δημοψηφίσματος όσο και στα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι πολίτες της "Μακεδονίας" από όλες τις κοινότητες και όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το δικό σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. όπως έχουν κάνει από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα απόκειται στο κοινοβούλιο να κάνει το επόμενο και καθοριστικό βήμα. Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο, δημόσια και ιδιωτικά, ώστε τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν στη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίες και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού.
Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα. Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της "Μακεδονίας", σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα προκειμένου να προωθήσετε τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες σας, μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών».