Λίγες μέρες μετά την πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Έλον Μασκ έκανε παρέμβαση για τη διαμάχη Κίνας - Ταϊβάν.
Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν θα μπορούσαν να επιλυθούν με την παράδοση του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο.
«Η σύστασή μου… θα ήταν να καταλήξουμε σε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν, πιθανότατα δεν θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους», είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Το Πεκίνο, που ισχυρίζεται ότι η δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν είναι μια από τις επαρχίες του, έχει από καιρό ορκιστεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πράξει. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και τονίζει ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον του.
«Και είναι πιθανό, και νομίζω ότι πιθανώς, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια διευθέτηση που είναι πιο επιεικής από το Χονγκ Κονγκ», ανέφερε ο Μασκ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Κίνα έχει προσφέρει στην Ταϊβάν ένα μοντέλο αυτονομίας «μία χώρα, δύο συστήματα» παρόμοιο με αυτό που έχει το Χονγκ Κονγκ, αλλά αυτό έχει απορριφθεί από όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει δημόσια υποστήριξη, ειδικά αφού το Πεκίνο επέβαλε έναν σκληρό Νόμο Εθνικής Ασφάλειας στην πόλη το 2020.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Μασκ το Σάββατο.
Ανώτερος βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν υπογράμμισε ότι «οι μεμονωμένες ανεξάρτητες εταιρείες δεν μπορούν να εκλάβουν την ιδιοκτησία τους ως αστείο, γιατί λοιπόν να παραβιάσουν επιπόλαια τις δημοκρατικές ελευθερίες, την κυριαρχία και τον τρόπο ζωής 23 εκατομμυρίων Ταϊβανέζων; Δεν είναι αποδεκτό για την Ουκρανία και η Ταϊβάν σίγουρα δεν θα το επιτρέψει».
Το εργοστάσιο της Σαγκάης αντιπροσώπευε περίπου τις μισές παγκόσμιες παραδόσεις της Tesla πέρυσι.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ πρότεινε στην Ουκρανία να παραχωρήσει οριστικά την Κριμαία στη Ρωσία, να διεξαχθούν νέα δημοψηφίσματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να καθοριστεί η μοίρα των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία και να συμφωνήσει η Ουκρανία στην ουδετερότητα.