Παρέμβαση της Αθήνας στις Βρυξέλλες για να μαλακώσει η απόφαση της Ε.Ε. για την Βενεζουέλα και να έχει πιο ήπιο περιεχόμενο σε σχέση με την τύχη του Μαδούρο, σημειώθηκε χθες όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Διαφορετική στάση εξέφρασαν Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία και λίγο αργότερα η Βρετανία, ανακοινώνοντας σήμερα,ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα αυτή εντός της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές που μετέδωσε και στο Twitter ο ανταποκριτής της WSJ Λ. Νόρμαν, η Αθήνα μπλόκαρε την σχεδιαζόμενη ανακοίνωση της Ε.Ε. με την οποία ουσιαστικά διατυπώνονταν η ευθεία απειλή για αναγνώριση του προέδρου της Βουλής ως προσωρινού Προέδρου της χώρας σε περίπτωση που δεν γίνουν άμεσα εκλογές και έτσι η ανακοίνωση είναι αρκετά πιο ήπια.
Άλλα ΜΜΕ όπως το γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδουν ότι εκτός της Ελλάδας και η Πορτογαλία αλλά και η Αυστρία τήρησαν ανάλογη στάση.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σχεδίαζαν απόφαση που θα καλούσε τον Ν. Μαδούρο να εξαγγείλει άμεσα ελεύθερες εκλογές με μερικές από τις χώρες να επιμένουν ότι εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα αυτό τότε η Ε.Ε. θα αναγνωρίσει τον Γκουάιντο ως προσωρινό πρόεδρο. Η Γαλλία μάλιστα υιοθέτησε πιο σκληρή στάση απαιτώντας οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε μια εβδομάδα και να επιτηρηθούν από διεθνείς παρατηρητές.
Τη θέση για την απειλή αναγνώρισης του Γκουαϊδό αν δεν γίνουν άμεσα εκλογές υποστήριξαν μεταξύ άλλων και η Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Δανία και η Ισπανία.
Σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι η παρέμβαση της Αθήνας ήταν στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της Ε.Ε. και στο να υπάρχει αναφορά για συγκρότηση Διεθνούς Ομάδας Επαφής για την αντιμετώπιση της κρίσης.