Πεδίο «διπλωματικής μάχης» το συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Πεδίο «διπλωματικής μάχης» το συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τις τελευταίες δεκαετίες, το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Μόναχο εδώ και 55 χρόνια έχει οικοδομηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνή πολιτικά συνέδρια - σκηνικό για αποφάσεις ορόσημα και σημαντικές στιγμές.

Χαρακτηριστική στιγμή μια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν το 2007, προάγγελος της επιδείνωσης των σχέσεων του με τη Δύση. Πέρυσι, το συνέδριο δημιούργησε πολύ περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις και, όπως συνέβη, όλο και περισσότερες κατηγορίες. Το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία, η Τουρκία κατηγόρησε τους Κούρδους. 

Φέτος όπως και πέρυσι όμως σε μεγάλο βαθμό οι ηγέτες που μετέχουν στο συνέδριο έχουν το μυαλό τους στα εσωτερικά παρά στα διεθνή ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Βρετανός Υπουργός Αμύνης Γκάβιν Γουίλιαμσον ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει το χάος του Brexit στη χώρα του αφενός και αφετέρου να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιφέρει χάος στο εξωτερικό.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η αμερικανική Αποστόλη η οποία αισθάνεται αν μη τι άλλο περίεργα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο να χτιστεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Πέραν αυτών, η πρόσφατη τουρνέ του Μάικ Πομπέο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο να αντικρούσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα τη ενέργειας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη ήταν μεν θετικό βήμα, όμως η διάσκεψη της Βαρσοβίας για τη Μέση Ανατολή, μια αμερικανική πρωτοβουλία ψύχρανε το κλίμα. 

Δεν πέρασαν άλλωστε μέρες, αφού ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η συνάντηση Πομπέο - Μογκερίνι έγινε μετά το πέρας της διάσκεψης της Βαρσοβίας για τη Μέση Ανατολή αλλά με κεντρικό θέμα το Ιράν, την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ με τη συμμετοχή Αραβικών χωρών και του Ισραήλ. 

Στη διάσκεψη της Βαρσοβίας πάντως δεν μετείχε ούτε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες  έστειλαν χαμηλόβαθμους εκπροσώπους.

Με φόντο τα παραπάνω αναμένεται η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, αφού η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου θεωρεί ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια επειδή αποδυναμώνουν την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων τελωνειακών δασμών, ανέφερε προ ημερών, στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όμως και για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τα πράγματα δεν είναι καλά αφού από τη μια το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει καταβαραθρώσει τη δημοτικότητα του ενώ έχει οξύνει το κλίμα με τη Ιταλία. Ως γνωστόν, το κλίμα ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία άρχισε να επιδεινώνεται άνευ προηγουμένου μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι πέρυσι. Έκτοτε, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν αντιπαρατεθεί για μία σειρά από ζητήματα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Η μόνη χωρίς άγχος όπως αναφέρει το Politico είναι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αφού πια είναι απαλλαγμένη με το άγχος της διαδοχής της ενώ τα προβλήματα στο εσωτερικό δεν έχουν την έκταση αυτών που αντιμετωπίζουν Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί.

Προφανώς μερίδα του λέοντος θα έχει η Κινεζική τεχνολογική επέλαση στην Ευρώπη με φόντο τη ανάπτυξη των δικτύων 5G, η Ρωσική επεμβατικότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.