Ο επικεφαλής του FBI δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα πίεσης ανοιχτά επικριτικών προς το Πεκίνο Κινέζων που ζουν στις ΗΠΑ για να τους αναγκάσει να επιστρέψουν στην Κίνα – απειλώντας ακόμη και τις οικογένειές τους.
Ο Κρίστοφερ Ράι, διευθυντής του FBI, μιλώντας στο think tank Hudson Institute, δήλωσε ότι εκατοντάδες Κινέζοι στις ΗΠΑ – μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί πολίτες – αποτελούν στόχο του προγράμματος «Κυνήγι αλεπούς».
Ο Ράι επανέλαβε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα χρησιμοποιεί κατασκοπία, κλοπές δεδομένων, εκβιασμούς και άλλα μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της για να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κυρίαρχη οικονομική και τεχνολογική δύναμη. Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Το πρόγραμμα Κυνήγι αλεπούς έχει στόχο να φιμώσει την κριτική που ασκούν Κινέζοι που ζουν στο εξωτερικό στις πολιτικές του Πεκίνου και οι οικογένειες όσων αρνούνται να επιστρέψουν δέχονται απειλές ενώ κάποια άτομα έχουν συλληφθεί στην Κίνα «ως μέσο πίεσης», σύμφωνα με τον επικεφαλής του FBI.
«Εκατοντάδες από τα θύματα του προγράμματος που βρίσκονται στο στόχαστρο ζουν εδώ, στις ΗΠΑ, και πολλοί είναι Αμερικανοί πολίτες ή κάτοχοι πράσινης κάρτας», είπε, προσθέτοντας, «Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να τους αναγκάσει να επιστρέψουν στην Κίνα και οι τακτικές της προκειμένου να το πετύχει αυτό είναι σκανδαλώδεις».
Κάλεσε όποιον δεχτεί πιέσεις από τις κινεζικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση να επικοινωνήσει με το FBI.
Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις δηλώσεις του Ράι.
«Οι δηλώσεις αυτές παραβλέπουν βασικά δεδομένα, βρίθουν πολιτικών ψεμάτων και αποκαλύπτουν πλήρως τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις του Ράι και τον βαθιά ψυχροπολεμικό τρόπο σκέψης του», είπε.
Ο Ράι ανέφερε επίσης ότι οι μισές σχεδόν από τις 5.000 ενεργές υποθέσεις αντικατασκοπίας που εξετάζει το FBI σχετίζονται με την Κίνα.