Τρεις ημέρες μετά την καθαίρεσή του ο πρώην πρόεδρος του Περού Μάρτιν Βισκάρα αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά χθες Πέμπτη τη νομιμότητα της μεταβατικής κυβέρνησης, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά του νέου προέδρου Μανουέλ Μερίνο.
«Η νομιμότητα αμφισβητείται και τη νομιμοποίηση, την οποία δίνει ο λαός, τη βλέπουμε στον δρόμο» με τις διαδηλώσεις κατά του Μερίνο, δήλωσε ο Βισκάρα μπροστά από το γραφείο του εισαγγελέα όπου πήγε να καταθέσει για την υπόθεση διαφθοράς που τον βαρύνει και που οδήγησε στην καθαίρεσή του.
Λιγότερους από δύο μήνες μετά την πρώτη του απόπειρα, το περουβιανό κοινοβούλιο ψήφισε τη Δευτέρα υπέρ της καθαίρεσης του δημοφιλούς Βισκάρα “για ηθική ακαταλληλότητα” λόγω των κατηγοριών για φερόμενη δωροληψία όταν ήταν κυβερνήτης το 2014.
«Ακόμη και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί» για τη νομιμότητα της διαδικασίας καθαίρεσης, τόνισε ο Βισκάρα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, Μανουέλ Μερίνο, μέχρι πρότινος πρόεδρος του κοινοβουλίου, ζήτησε χθες να επικρατήσει ηρεμία. «Δεν θα επιβάλλουμε καμία βίαιη αλλαγή», διαβεβαίωσε μετά την ορκωμοσία της συντηρητικής κυβέρνησής του.
Την Τρίτη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Απριλίου 2021, και ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία στις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν η θητεία του Βισκάρα.
Από την πλευρά του ο αποπεμφθείς πρόεδρος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των υποστηρικτών του να διαδηλώνουν ειρηνικά, την ώρα που πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Λίμα και αλλού.
Χθες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρολικά. Συχνά ντυμένοι στα μαύρα συγκεντρώθηκαν όχι μόνο στη Λίμα αλλά και σε άλλες πολλές πόλεις του Περού.
Στην πρωτεύουσα μια ομάδα που προσπάθησε να φτάσει στο Κογκρέσο διαλύθηκε από την αστυνομία η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές έκαψαν αντικείμενα και πέταξαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών.
«Δεν είναι για τον Βισκάρα, είναι για εμάς», έγραφε ένα πανό στη Λίμα όπου η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας είχε αποκλείσει την πρόσβαση προς το κοινοβούλιο.
«Αυτό το κοινοβούλιο είναι μια πανδημία που δεν σταματά», “ούτε η covid-19 δεν μας έκανε τόσο κακό όσο ο Μερίνο», έγραφαν άλλα πανό.
«Δεν συμφωνούμε με το κοινοβούλιο, δεν ήταν απαραίτητο» να καθαιρεθεί ο δημοφιλής πρόεδρος Βισκάρα, δήλωσε η Ιρένε Αγκιλάρ που διαδηλώνει με την κόρη της.
«Ο λαός υπερασπίζεται τη δημοκρατία κατά της κατάχρησης εξουσίας», δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Τζίνο Κόστα, που ψήφισε κατά της καθαίρεσης Βισκάρα.
«Πρέπει να απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να εκφράζονται ειρηνικά (…) οι διαδηλώσεις πρέπει να έχουν άδεια», τόνισε ο Βισκάρα. «Απευθύνουμε επίσης έκκληση στην αστυνομία να σεβαστεί τους διαδηλωτές».
Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λατινική Αμερική ζήτησε από τις αρχές του Περού να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, επισημαίνοντας ότι έχει λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες» για τη συμπεριφορά της αστυνομίας.
«Η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται ανά πάσα στιγμή τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση βίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ζαν Ζάραμπ.
Η Παναμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε χθες Πέμπτη μέσω Twitter την «ανησυχία της για τη χρήση υπερβολικής βίας».