Αυξάνονται οι χώρες που πιέζουν την Κομισιόν να προχωρήσει σε πανευρωπαϊκό άνοιγμα των συνόρων με στόχο να δουλέψει η τουριστική τους βιομηχανία, με την Ισπανία, την Γαλλία και την Γερμανία να πρωτοστατούν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός «τουριστικού Βατερλώ».
Τρεις μεγάλες χώρες πρωτοστατούν στις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σε μια συγκυρία όπου κάθε χώρα ενεργεί με βάση το δικό της σχέδιο, ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσταγκ, απηύθυναν σήμερα έκκληση στην Κομισιόν για άνοιγμα το συντομότερο δυνατό των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ είχε προηγηθεί επίσημο αίτημα από την ισπανική κυβέρνηση.
«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις», υπογράμμισαν ο Ρισάρ Φεράν που ανήκει στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ανήκει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στην κοινή τους ανακοίνωση η οποία περιήλθε στην κατοχή του γαλλικού πρακτορείο ειδήσεων.
«Το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη μεθοριακή περιοχή και επηρεάζουν κυρίως την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων», επεσήμαναν ο Φεράν και ο Σόιμπλε, ζητώντας «άμεση δράση».
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ένα κείμενο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην γερμανική βουλή, αναφέρει ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιτρέψει ξανά τα ταξίδια αναψυχής προς τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε., καθώς και στη Βρετανία, όπως και στις τέσσερις χώρες εντός του χώρου Σένγκεν που δεν ανήκουν στο μπλοκ: την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, τη Νορβηγία και την Ελβετία
Από την πλευρά της η Ισπανία κάλεσε σήμερα στους εταίρους της στην ΕΕ να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση της ελευθερίας των ταξιδιών στην περιοχή Σένγκεν καθώς διάφορες χώρες αίρουν σταδιακά τα μέτρα που είχαν επιβάλει για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.
«Πρέπει να εργασθούμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να καθορίσουμε τους κοινούς κανόνες που θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε την ελευθερία των μετακινήσεων στο ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Cadena Ser η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ.