Του Γιάννη Μαντζίκου
Φαίνεται πως οι δύο μονομάχοι οι οποίοι διεκδικούν την αρχηγία των Συντηρητικών και κατ'' επέκτασιν την πρωθυπουργία της Βρετανίας έχουν επιδοθεί τελευταία σε έναν άτυπο διαγωνισμό υποσχέσεων με σκοπό να πείσουν τους πολίτες για την ικανότητα τους να φέρουν όσο δυνατόν «σκληρότερο» Brexit. Τελευταίο παράδειγμα το πρόσφατο ταξίδι του Τζέρεμι Χαντ και του Μπόρις Τζόνσον των δυο υποψηφίων δηλαδή στην Βόρεια Ιρλανδία για να πείσουν μεταξύ άλλων τους δέκα βουλευτές του DUP, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος ότι αξίζουν την στήριξη τους. Το DUP είναι ο κυβερνητικός εταίρος για τους Συντηρητικούς από τους οποίους μάλιστα εξαρτάται η πλειοψηφία στην Βουλή.
Στη Βόρεια Ιρλανδία λοιπον, οι δυο αντίπαλοι έταξαν «λαγούς με πετραχήλια» αναφερόμενοι σε αόρατους συνοριακούς ελέγχους στο φλέγον ζήτημα του «backstop», στο σημείο δηλαδή που περνάει κανείς από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μεν Χαντ μίλησε για τεχνικές λεπτομέρειες χωρίς να γίνει συγκεκριμένος, ενώ ο Τζόνσον έκανε λόγο για «μοντέλο Σιγκαπούρης», έναν φορολογικό παράδεισο χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Αμφότεροι όπως σημειώνει καυστικά η εφημερίδα Guardian απεφυγαν να μιλήσουν για το ακανθώδη θέματα όπως αυτό που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι το μόνο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου δεν ισχύει ο νόμος του 1967 για τις εκτρώσεις.
Όλα αυτά με φόντο την 23η Ιουλίου, όπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της επιλογής των περίπου 120,000 μελών των Συντηρητικών, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους σκληροί υπέρμαχοι του Brexit. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ο θεωρούμενος μετριοπαθής Χαντ υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή για το Brexit. Οπως αποκάλυψε ο βρετανικός Τύπος, έχει έτοιμο ένα σχέδιο 10 σημείων για να οδηγήσει τη χώρα, χωρίς συμφωνία, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 31 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο Τζόνσον είπε ξανα πως δεν θα δεχτεί ποτέ μία συμφωνία που θα δένει τελωνειακά τη Βρετανία με την Ε.Ε. εφ'' όρου ζωής και θα διασπά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως πριν μερικά χρόνια όταν κατά την διάρκεια του δημοψήφισμα, μιλούσαν χωρίς ενδοιασμό για αποχώρηση από την ΕΕ, τώρα δεν διστάζουν να μιλήσουν και για αποχώρηση της Βρετανίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τάζοντας επιδοτήσεις αφειδώς.
Την ίδια ώρα βέβαια φρένο στην πλειοδοσία υποσχέσεων έχει φροντίσει να βάλει ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος έχει διαμηνυσει οτι το δημόσιο θα ζημιωθεί 90 δισεκατομμύρια λίρες σε περίπτωση που η αποχώρηση γίνει χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες...