Οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία έκαναν την Μαρίν Λεπέν να βάλει «νερό στο κρασί της» αναφορικά με κάποιες από τις αντιδυτικές και αντισυστημικές θέσεις που εκφράζει το κόμμα της, η «Εθνική Συσπείρωση».
Σύμφωνα με το Politico, το ακροδεξιό κόμμα, χωρίς να το διαφημίσει, αφαίρεσε από το πρόγραμμά του θέσεις που αφορούσαν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία αλλά και την έξοδο από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Η «Εθνική Συσπείρωση» επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία του στην παγκόσμια σκηνή πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Λεπέν υποστήριζε την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας».
Επίσης, το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας»
Το έγγραφο, που αποσύρθηκε, ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα πρέπει να εγκαταλείψει «αμέσως» τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Πρότεινε επίσης να «τερματιστούν» τα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα.
Γενικά, τους τελευταίους μήνες, η «Εθνική Συσπείρωση» έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις της.
Τον Μάρτιο, οι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης», ο Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις. Αντ' αυτού, δήλωσε ότι «η Ρωσία [παραβιάζει] το διεθνές δίκαιο και προκαλεί την αναθεώρηση της διεθνούς τάξης».
Τις τελευταίες ημέρες, το κόμμα έχει επίσης υποχωρήσει σε ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις του, καθώς η προοπτική να βρίσκεται η ακροδεξιά στην εξουσία τρομάζει τις αγορές.