Politico: Οι καλύτεροι «φίλοι» του Πούτιν στο ευρωκοινοβούλιο
AP Photo
AP Photo

Politico: Οι καλύτεροι «φίλοι» του Πούτιν στο ευρωκοινοβούλιο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα έφερε στο φως το POLITICO αποκαλύπτοντας το ποιοι ήταν οι «καλύτεροι» φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ευρωκοινοβούλιο την τελευταία 4ετία, καταψηφίζοντας τα επικριτικά ψηφίσματα κατά της Ρωσίας που είχαν να κάνουν από τη στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορα της Ουκρανίας μέχρι τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Αποδεικνύεται πως μια μικρή ομάδα 30 ευρωβουλευτών αντιτασσόταν σταθερά στα αντιρωσικά ψηφίσματα ή απλά απείχε από τις ψηφοφορίες.

«Πρωταγωνίστρια» η Ελλάδα

Στα καθ' ημάς, οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος αποδείχθηκαν από τους καλύτερους συμμάχους του Κρεμλίνου καθώς σε 16 ψηφίσματα κατά της Ρωσίας αμφότεροι καταψήφισαν τα 13 και απείχαν από δύο (τον Ιούνιο του 2023 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους).

Με αυτόν τον τρόπο βρέθηκαν στην 3η και στην 4η θέση ανάμεσα στους 30 ευρωβουλευτές που καταψήφιζαν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο τα ψηφίσματα κατά της Ρωσίας. 

Στην 26η θέση βρίσκουμε κι άλλον έναν Έλληνα ευρωβουλευτή, τον Μανώλη Φράγκο της Ελληνικής Λύσης. Ο 31χρονος ευρωβουλευτής καταψήφισε έξι ψηφίσματα και μόλις σε δύο υπερψήφισε (για την αναγνώριση της γενοκτονίας στο Χολομόντορ και την υπόθεση Καρά – Μουρζά).

Ακροαριστεροί και ακροδεξιοί

Στο μεταξύ, τα 2/3 των ευρωβουλευτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο διεκδικούν την επανεκλογή τους αυτή την εβδομάδα. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πρόκειται για ακροαριστερούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές από τις ευρωομάδες «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και «Η Αριστερά», ενώ οι περισσότεροι είναι ανένταχτοι.

Ανάμεσα τους βρίσκεται και η Τατιάνα Ζντάνοκα, η οποία έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. 

Όλος ο «καλός κόσμος»

Η Λετονή ευρωβουλευτής, η οποία δεν θέτει υποψηφιότητα για επανεκλογή, αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας: «Ναι, είμαι πράκτορας, πράκτορας για την ειρήνη». Το Κοινοβούλιο διεξήγαγε τη δική του έρευνα και διαπίστωσε ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας των ευρωβουλευτών, επιβάλλοντάς της πρόστιμο 1.750 ευρώ.

Ο Mαξιμίλιαν Κραχ, ο – τουλάχιστον - αμφιλεγόμενος επικεφαλής υποψήφιος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ο οποίος σταμάτησε την προεκλογική εκστρατεία και παραιτήθηκε από τον ηγετικό ρόλο του AfD έπειτα από μια σειρά σκανδάλων, δεν υπερψήφισε κανένα από τα κείμενα που επέκριναν τη Ρωσία. Άλλοι βουλευτές του AfD ταυτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την ψήφο του.

Ο Μαρσέλ ντε Γκραφ, ένας Ολλανδός πολιτικός που εγκατέλειψε την ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» λόγω της αντιρωσικής (!), όπως είπε, θέσης της και του οποίου ο βοηθός εμπλέκεται σε έρευνα για ρωσική προπαγάνδα, ψήφισε «όχι» σε κάθε ψηφοφορία κατά της Ρωσίας στην οποία συμμετείχε.

Οι Ιρλανδοί Κλερ Ντέιλι και Μικ Γουάλας που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να επανεκλεγεί, καταψήφισαν ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούσε τη σύσταση δικαστηρίου για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. 

Μια έρευνα των Irish Times του 2022 αποκάλυψε ότι οι ευρωβουλευτές καλύφθηκαν ευρέως από τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, την Κίνα και αλλού, και σε μεγάλο βαθμό παρουσιάστηκαν ως υποστηρικτές των πολιτικών αυτών των κυβερνήσεων.

Η Ντέιλι υπερασπίστηκε τη στάση της κατά των κυρώσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τις απειλές της ΕΕ. «Μπορεί να ακούγεται ριζοσπαστικό, συνάδελφοι, αλλά η απάντηση στον πόλεμο δεν είναι περισσότερος πόλεμος, είναι η ειρήνη, και η ειρήνη δεν παραδίδεται με την κάννη ενός όπλου. Παραδίδεται με τη διπλωματία, με το διάλογο», δήλωσε τον Απρίλιο του 2022.

Ανομοιογενές το μείγμα

Τα αρχεία ψηφοφορίας αποκαλύπτουν επίσης βαθιές διαιρέσεις εντός των ομάδων.

Για παράδειγμα, στην ακροδεξιά ευρωομάδα (Ταυτότητα και Δημοκρατία) , οι ευρωβουλευτές του AfD απείχαν ή αντιτάχθηκαν στα περισσότερα από τα κείμενα (το AfD εκδιώχθηκε από την «Ταυτότητα και Δημοκρατία» τον Μάιο λόγω των ενεργειών του Kραχ), ενώ οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας υποστήριξαν μόλις το 1/4 αυτών.

Όμως, οι ευρωβουλευτές από τη Λέγκα της Ιταλίας υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό τα ψηφίσματα κατά της Ρωσίας και ο Δανός Άντερς Βίστισεν, ο οποίος εκπροσώπησε την ομάδα ID στις προεκλογικές συζητήσεις, κατέγραψε μόνο αποχή και «Ναι».

Η καταγραφή της ψηφοφορίας υποδηλώνει ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν μαλακώσει τη στάση τους, επιλέγοντας όλο και περισσότερο την αποχή αντί για το «όχι», καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τραβούσε σε μάκρος.