Ένα κοπάδι από πρόβατα που βόσκει βοηθά τους αρχαιολόγους να διατηρούν τα αρχαία ερείπια της Πομπηίας, της ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε κάτω από τόνους ελαφρόπετρας και τέφρας κατά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μόνο τα 2/3 περίπου της έκτασης των 163 στρεμμάτων της Πομπηίας από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές πριν από 250 χρόνια.
Η διαφύλαξη των ανεξερεύνητων τμημάτων της αρχαίας πόλης από τη διάβρωση της φύσης και του χρόνου αποτελεί προτεραιότητα για όσους διαχειρίζονται τον χώρο.
«Αν το γρασίδι και άλλα φυτά φυτρώνουν μέσα ή πάνω στα αρχαία τείχη και τα σπίτια, αυτό αποτελεί πρόβλημα. Προσπαθούμε λοιπόν να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση σε όλο το περιβάλλον, προκειμένου επίσης να αποφύγουμε τη χρήση ουσιών, ώστε στη συνέχεια να αποφύγουμε την ανάπτυξη φυτών, την ύπαρξη φυτών που αναπτύσσονται στα τείχη και τα ερείπια», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.
Το κοπάδι των 150 προβάτων έχει αναπτυχθεί στο Regio V, ένα βόρειο τμήμα της πόλης, όπου οι χορταριασμένοι λόφοι είναι διάσπαρτοι με τα ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων.
Το Regio V εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο για τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην Πομπηία κάθε χρόνο, αλλά στο πλαίσιο των προσπαθειών διατήρησης το αρχαιολογικό πάρκο έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια νέες ανασκαφές στην περιοχή.
Μεταξύ των εντυπωσιακών ανακαλύψεων από το 2018 όπου ζωντανές τοιχογραφίες, ένα κατάστημα με σνακ και τα σκελετικά υπολείμματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη.
Ο Τσουχτρίγκελ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία των προβάτων δεν συμβάλλει στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και στη διατήρηση του τοπίου.
«Είναι επίσης κάτι που δίνει πραγματικά μια ιδέα για το πώς ήταν η Πομπηία την εποχή που ανακαλύφθηκε ξανά. Υπήρχαν δάση, αμπελώνες, πρόβατα και ήταν αυτό το είδος αγροτικού περιβάλλοντος και στη μέση αυτού υπήρχε η Πομπηία», κατέληξε.