Πώς αντιδρούν οι χώρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
SANA via AP, File
SANA via AP, File
Sky News

Πώς αντιδρούν οι χώρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Μεσούσης αναταραχών στη Συρία και ενώ οι τζιχαντιστές προελαύνουν δημιουργώντας νέα δεδομένα στη χώρα της Μέσης Ανατολής, την περίοδο μάλιστα κατά την οποία έχουν καταγραφεί αυξανόμενες τάσεις αποσταθεροποίησης, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αντιδρά ο πλανήτης μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Το ερώτημα θέτει το βρετανικό δίκτυο Sky News, σημειώνοντας ότι το τέλος του καθεστώτος έρχεται έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου στη Συρία και με τα στρατόπεδα να είναι χωρισμένα, καθώς η αντίδραση ανάμεσα στα κράτη διαφέρει.

 

Ρωσία 

Παρά τα όσα συνέβησαν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χορήγησε άσυλο στον Άσαντ, τη στιγμή μάλιστα που οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή. «Ό,τι συνέβη εξέπληξε τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούμε εξαίρεση», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΗΠΑ

«Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα εξεπλάγη» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Προειδοποιώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο στρατόπεδα στην κεντρική Συρία. 

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Το στυγνό καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε. Η ιστορική αυτή αλλαγή στην περιοχή ανοίγει πεδίο νέων ευκαιριών, ωστόσο υπάρχει κι αυξημένο επίπεδο ρίσκου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ιράν

Μία γραμμή άμεσης επικοινωνίας με τους αντάρτες στη Συρία έχει θεσπίσει το Ιράν, για να αποφευχθεί μία εχθρική κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες 

Ισραήλ

Όσο για το Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η πτώση του Άσαντ ήταν αποτέλεσμα των χτυπημάτων που επέφερε το Ισραήλ σε Χεζμπολάχ και Ιράν.

Γαλλία

«Το βάρβαρο καθεστώς έχει πέσει. Επιτέλους αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους της Συρίας, για το κουράγιο και την υπομονή τους» είχε πει ο Εμανουέλ Μακρόν. Η χώρα του θα υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση στη Συρία, αποστέλλοντας ειδικό κλιμάκιο διπλωματίας τις επόμενες ημέρες. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στέρμερ, να υπογραμμίζει: «Οι Σύροι έχουν υποφέρει υπό το βάρβαρο καθεστώς Άσαντ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλωσορίζουμε τη νέα εποχή μετά την πτώση του.  Η προσοχή μας επικεντρώνεται τώρα στη διασφάλιση μιας πολιτικής λύσης και στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Τουρκία

Η νέα Συρία δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονες, ωστόσο, «οποιαδήποτε επέκταση του κουρδικού PKK δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη στη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Γερμανία

Στον δικτάτορα Άσαντ αναφέρθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας: «ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει με βίαιες μεθόδους καταπιέσει τους πολίτες του, βρίσκεται πίσω από την απώλεια αμέτρητων ζωών και έχει οδηγήσει σειρά ατόμων στην αποχώρηση από τη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχουν φτάσει στη Γερμανία. Οι Σύροι έχουν βιώσει τρομερές απώλειες. Το τέλος του καθεστώτος Άσαντ είναι επομένως θετική είδηση».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «η μεταχείριση των μειονοτήτων από τους αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ θα καθορίσει τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην ομάδα».