Με την ευρεία πλειονότητα των πολιτών άνω των 65 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί και εκατομμύρια ακόμη να έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το Ισραήλ αποτελεί, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, παράδειγμα του πώς μπορεί να είναι η ζωή μετά την πανδημία.
Το ποσοστό των νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει πέσει κάτω από το 3% του συνόλου των τεστ, τα νοσοκομεία αδειάζουν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Επιπρόσθετα, το ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό έχει πλέον φθάσει το το 55,7% –τους 5,18 εκατ. κατοίκους– από την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης, την 20ή Δεκεμβρίου. Κι αν οι υγειονομικές Αρχές καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις νέες πιο επιθετικές μεταλλάξεις, τότε το Ισραήλ ίσως γίνει η πρώτη χώρα που θα νικήσει την πανδημία και θα ανοίξει για τα καλά την οικονομία της.
Τα εστιατόρια είναι κατάμεστα στο Ισραήλ εδώ και ημέρες, πλήθη νεαρών, ως επί το πλείστον, πολιτών κατακλύζουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, κι οι μάσκες εξαφανίζονται – αν και παραμένει υποχρεωτική η χρήση τους σε κλειστούς χώρους.
Βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτοικους του Τελ Αβίβ –χωρίς μάσκες– να χορεύουν σε χώρους εστίασης, να μαζεύονται σε μεγάλες παρέες και να συνεχίζουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός, ενώ χώρες της Ευρώπης, αλλά και η Αμερική, παλεύουν για να καταστείλουν τον «αόρατο» εχθρό.
Pendant ce temps-là, les Israéliens reprennent une vie presque "normale"… pic.twitter.com/YWKZ9qxH0t
— Brut FR (@brutofficiel) March 16, 2021
Στους κλειστούς χώρους εξακολουθούν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων – αν και σε μεγάλο βαθμό το μέτρο δεν τηρείται. Αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι το Ισραήλ δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τον υγειονομικό εφιάλτη, καθώς ο δείκτης R συνεχίζει να κινείται λίγο κάτω του 1.
Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε υπό όρους και την παρουσία οπαδών σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις έπειτα από έναν χρόνο.
Η αρχή έγινε στο ματς της Μπεϊτάρ με την Χάποελ Κφαρ Σάμπα (2-1, 14/3) ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας ποδοσφαιρόφιλος μπορεί να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα εν δράσει.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται μάξιμουμ 1.500 οπαδοί ηλικίας 16 ετών και πάνω. Τούτο συμβαίνει διότι παιδιά κάτω των 16 ετών δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα εισόδου.
Αντίθετα, μπορούν να αποκτήσουν εισιτήριο μόνο όσοι επιδείξουν το «πράσινο διαβατήριο». Πρόκειται για μια εφαρμογή που βεβαιώνει πως ο οπαδός έχει υποβληθεί σε διπλό εμβολιασμό ή έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.
Αρκετοί, ωστόσο, Ισραηλινοί εκφράζουν την αντίθεσης του στο όριο που επιβλήθηκε για παρουσία 1.500 οπαδών στα γήπεδα, αλλά και για το απαγορευτικό σε παιδιά.