Το περιστατικό ανάμεσα στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας και το βρετανικό αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει απορίες δεδομένου ότι η μεν Μόσχα υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποδείξεις, το δε Λονδίνο σπεύδει να υποβαθμίσει το γεγονός, την πρώτη «εμπλοκή» αυτού του είδους εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κλιμάκωση ανάμεσα σε δυο χώρες, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ, από το 2018.
Σημειώνεται ότι το 1917, ένα υποβρύχιο της Ρωσίας τορπίλισε ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο της Φινλανδίας, ενώ η τελευταία σύγκρουση των δυο πολεμικών ναυτικών, στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε το μακρινό 1856 στον Πόλεμο της Κριμαίας.
Έτσι, λοιπόν η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναχαίτισαν το αντιτορπιλικό HMS Defender με προειδοποιητικά πυρά έπειτα από είσοδό του σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κριμαίας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το HMS Defender πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση και ότι δεν έγινε στόχος προειδοποιητικών πυρών, παρά βρέθηκε κοντά στις περιοχή στην οποία ρωσικές δυνάμεις ασκούνταν και είχαν προειδοποιήσει τους διερχόμενους για τις ρίψεις. Η επίσημη εκδοχή της Ρωσίας είναι ότι ένα πολεμικό της πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά του αντιτορπιλικού, ενώ ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M έριξε τέσσερις βόμβες στην πορεία του.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το περιστατικό αυτό ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η Βρετανία υπέγραψε με την Ουκρανία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, με κύριο αντικείμενο την πώληση στο ουκρανικό πολεμικό ναυτικό σκαφών και εξοπλισμών κόστους 2 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι επίκεινται οι ετήσιες ασκήσεις «Sea Breeze», στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες διοργανώνονται από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ μεταξύ 28 Ιούνη - 10 Ιούλη, με συμμετοχή πολλών χωρών του ΝΑΤΟ (Βρετανίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Λετονίας, Καναδά και Ελλάδας).
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν ο μόνος - ενδεχομένως - ηγέτης της Δύσης που δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα στείλει κάποια σκληρά μηνύματα στον Ρώσο ομόλογο του» κατά τη μεταξύ τους συνάντηση.
Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Τζόνσον ως υπαίτια για την σχεδόν «νεκρή» πολιτική σχέση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου.
Για πολλούς αναλυτές, η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα προκλήθηκε σκοπίμως από τη Ρωσία, αποτελώντας ένα μήνυμα προς τη Δύση και ιδίως προς τη Βρετανία για τους υψηλούς τόνους που συντηρεί.
Θρυαλλίδα εξελίξεων και μέρος της εξήγησης για το πως η σχέση των δυο πλευρών έφτασε σε αυτό το σημείο βρίσκεται στην Άνοιξη του 2018, όταν έλαβε χώρα η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια σε βρετανικό έδαφος.
Τότε η Βρετανία αλλά και οι περισσότερες χώρες της Δύσης προχώρησαν σε μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών.