Φωτό αρχείου
Πώς η ιρανική απειλή αυξάνει τη βοήθεια από τη Δύση
Shutterstock
Shutterstock
Φωτό αρχείου
Πόλεμος στην Ουκρανία

Πώς η ιρανική απειλή αυξάνει τη βοήθεια από τη Δύση

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει στον δέκατο μήνα του, η έμμεση εμπλοκή του Ιράν, φαίνεται να αναζωογονεί το ενδιαφέρον της Δύσης. Ενώ η Ρωσία βασίζεται στον χειμώνα για να επιτύχει τους στόχους, τα ιρανικά drones που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να σπέρνουν τον όλεθρο στον άμαχο πληθυσμό, έχουν αγγίξει ευαίσθητες χορδές τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική.

Μετά από τόσους μήνες πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, είναι μάλλον φυσικό να παρουσιάζεται μία κόπωση στη Δύση, που υποστηρίζει εμμέσως, αλλά ενεργά, το Κίεβο. Οι συζητήσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων άλλωστε δείχνουν πως χρειάζεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα ορατό τέλος στη σύρραξη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο. Αυτό απεικονίζεται στη στάση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των ευρωπαϊκών κρατών.

Η στροφή ωστόσο της Μόσχας προς την Τεχεράνη φαίνεται να επηρεάζει τη δυτική θεώρηση των εξελίξεων στην Ουκρανία. Πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν πως η συνεννόηση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει ενισχυθεί σημαντικά, σε βαθμό που η Ουάσιγκτον την αποκαλεί σχέση εταίρων.

Η αναθέρμανση ξεκίνησε από τον Αύγουστο, όταν το Ιράν μετέφερε εκατοντάδες drones στη Ρωσία, τα οποία τα χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτέλεσαν βασικό εργαλείο για τη ρωσική στρατηγική, ειδικά από τη στιγμή που η εισβολή δεν εξελίσσεται όπως την περίμενε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις με τα ιρανικά drones τους προηγούμενους μήνες κατάφεραν να δυσχεράνουν σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς η Μόσχα έστρεψε εκεί την προσοχή της. Οι υποδομές ενέργειας σε αστικά κέντρα της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχους των ιρανικών drones, ώστε να στερήσουν την ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση ενδεχομένως και στοιχειώδεις υπηρεσίες στους ανθρώπους.

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως Ρωσία και Ιράν σχεδιάζουν να παράξουν από κοινού μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα. Η Ουκρανία ήδη αποτελεί το πεδίο εξάσκησης τους, όπου εξετάζεται η περαιτέρω εξάπλωση της χρήσης τους.

Η Βρετανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ υποστήριξε πως η Ρωσία θέλει πλέον και βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, ενώ υπάρχουν αναφορές πως η Μόσχα έχει ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες.

Οι ρωσικές ενέργειες φαίνεται να αίρουν κάποιες δεύτερες σκέψεις που υπήρχαν στην Ουάσιγκτον για υποστήριξη της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν άμεσα στην αποστολή πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, κάτι το οποίο ζητούσε άμεσα το Κίεβο και η Ρωσία απειλούσε πως θα το θεωρήσει ως ασύμμετρη κλιμάκωση.

Αλλά πλέον και οι Ευρωπαίοι βλέπουν με μεγαλύτερη ευαισθησία το ουκρανικό δράμα, έπειτα από την εμπλοκή του Ιράν. Στις Βρυξέλλες συνδέουν άμεσα την εμπλοκή του Ιράν με τη διολίσθηση του καθεστώτος στην αυταρχικότητα στο εσωτερικό του, όπου πλέον ανακοινώνονται δημόσια οι απαγχονισμοί αντιφρονούντων.

Χαρακτηριστικές είναι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Επιπλέον, η ΕΕ κατέληξε σε συμβιβασμό με την Ουγγαρία, ώστε να προχωρήσει η οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023 και να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς το Κίεβο.