Δεν υπάρχει στρατηγική «μηδενικού κινδύνου» για τις χώρες που χαλαρώνουν τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, και η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα απαραίτητα ταξίδια επείγουσας ανάγκης, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Στην πολυαναμενόμενη επικαιροποίηση των οδηγιών του σχετικά με τα ταξίδια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως απαραίτητα ταξίδια όσα πραγματοποιούνται λόγω επείγουσας ανάγκης, ανθρωπιστικής εργασίας, μεταφοράς απαραίτητου προσωπικού και επαναπατρισμού.
«Δεν υπάρχει 'μηδενικός κίνδυνος' όσον αφορά την πιθανή εισαγωγή ή εξαγωγή κρουσμάτων στο πλαίσιο της διεθνούς κυκλοφορίας ταξιδιωτών» αναφέρουν οι επικαιροποιημένες οδηγίες που δημοσιεύθηκαν χθες στον ιστότοπο του ΠΟΥ.
Η έξαρση νέων κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει αναγκάσει κάποιες χώρες να επιβάλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως τα υποχρεωτικά τεστ και την καραντίνα των ταξιδιωτών.
Οι οδηγίες του ΠΟΥ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για τη χάραξη πολιτικής, αλλά δεν εφαρμόζονται υποχρεωτικά.
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες δεν διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, που περιλάμβαναν επίσης συμβουλές περιορισμού της εξάπλωσης του ιού και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών.
Ο ΠΟΥ προτρέπει την κάθε χώρα να διενεργήσει τη δική της ανάλυση κινδύνου-κέρδους προτού άρει κάποιους ή όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία και τα μοτίβα διάδοσης, αναφέρουν οι οδηγίες, καθώς και τα υγειονομικά μέτρα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι χώρες που αποφασίζουν να επιβάλουν καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο έδαφός τους θα πρέπει να αξιολογήσουν πρώτα τους κινδύνους και τις τοπικές συνθήκες.
«Οι χώρες θα πρέπει διαρκώς να προγραμματίζουν και να αξιολογούν την ικανότητά τους να διενεργήσουν τεστ και ιχνηλάτηση, και να εφαρμόσουν απομόνωση και καραντίνα επαφών καθώς και να διαχειριστούν εισαγόμενα κρούσματα σε περιπτώσεις έξαρσης», τονίζουν οι οδηγίες.
Ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ επ' αόριστον, και οι χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού εντός των συνόρων τους.