Καθώς η Γαλλία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, με την προοπτική οι κάλπες να μην δώσουν σαφή πλειοψηφία σε κανέναν από τους τρεις φιναλίστ στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ο πρόεδρός της είναι...εξαφανισμένος εδώ και μέρες.
Την τελευταία φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν εθεάθη δημόσια, φορούσε σκούρο σακάκι αεροπόρου, γυαλιά ηλίου τύπου Top Gun και μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ, γράφει το Politico την Πέμπτη.
Η «ινκόγκνιτο ροκ σταρ εμφάνισή του», καθώς ψήφιζε την Κυριακή στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ, προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα κυλιόμενα ειδησεογραφικά κανάλια. Όμως, παρά αυτή τη στιγμή κομψότητας, η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν έχει κρυφτεί πίσω από φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Εκτός από τις προγραμματισμένες διεθνείς υποχρεώσεις, δεν τον έχει δει κανείς να κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.
Την περασμένη Κυριακή, αντί να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να παρηγορήσει τους «τραυματισμένους στρατιώτες του» μετά την ηχηρή ήττα στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών, το Ελιζέ εξέδωσε μια σύντομη δήλωση του προέδρου, που καλούσε σε ενότητα.
Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, ήδη μελανιασμένη και χτυπημένη μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα, οι σύμμαχοί του δεν τον θέλουν στην προεκλογική εκστρατεία: Το πρόσωπο του Μακρόν αφαιρείται ακόμη και από τα έντυπα της προεκλογικής εκστρατείας.
«Του είπαν να σταματήσει [την προεκλογική εκστρατεία] … Και δεν είναι πραγματικά ότι άκουσε το μήνυμά μας, αλλά περισσότερο ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», δήλωσε στο Politico στέλεχος της Αναγέννησης, του κόμματος του Μακρόν.
«[Ο πρόεδρος] υποτίμησε πόσο πολύ το κοινό απωθήθηκε από την προσωπικότητά του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά ονόματα «βαρέων βαρών» του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχός του αποκάλεσε απαραίτητη «απο-μακρονικοποίηση». Ένας υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Μακρόν είχε «φθαρεί».
Για τον 46χρονο πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται έχει συνηθίσει να είναι κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν φαίνεται να μπορεί να δεχτεί εύκολα τη νέα πραγματικότητα.
Το «καταφύγιο» του Ελιζέ
Σαν άλλος Ναπολέων που αναγκάστηκε να εξοριστεί, ο Μακρόν επέστρεψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και προετοιμάζει την επόμενη μάχη του: να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ήττα που αναμένεται να είναι ηχηρή την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση «συγκατοίκησης» με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, το οποίο αναμένεται να διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους στη Γαλλία και πιέζοντας συμμάχους να πάρουν θέσεις-κλειδιά στις Βρυξέλλες, προκαλώντας τις κατηγορίες της Λεπέν ότι οργανώνει «διοικητικό πραξικόπημα».
Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεκάδες κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν επίσης στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αναμένονταν περισσότεροι διορισμοί, αλλά μπροστά στην αυξανόμενη κατακραυγή για τον διοικητικό ανασχηματισμό, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αλλάξει το σχέδιό του, αναφέρει το Politico. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες στο Ελιζέ το αποκάλεσε ειρωνικά «μια μικρή υποχώρηση».
«Εγκλωβισμένος» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος εξετάζει επίσης τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν έχουν προβάλει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός χαλαρού συνασπισμού, παρόμοιο με αυτό που μπορούν να κάνουν τα κόμματα στην Ισπανία ή τη Γερμανία.
«Ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο διακυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ στο ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι «μια πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση» θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές, με «διάφορες πολιτικές ομάδες από τη Δεξιά, την Αριστερά και το Κέντρο που θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ένα [σχέδιο] τη φορά».
Μια τέτοια συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν δυνατή μόνο αν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή αν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να έρθουν σε ρήξη με τον εταίρο του συνασπισμού τους, την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Πόσο καιρό θα μείνει ο Μακρόν μακριά από τις κάμερες;
Φαίνεται πως όχι για πολύ. Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το εύρος της νίκης της Ακροδεξιάς, ο πρόεδρος θα πρέπει να στραφεί στην επιλογή ενός νέου πρωθυπουργού, κάτι που μπορεί να πάρει εβδομάδες αν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Θα πρωτοστατήσει και πάλι ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», δήλωσε ο ίδιος κομματικός αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω. Εάν η Ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα πιεστεί να διορίσει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά. Εάν όχι, ο πρόεδρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μακρές συνομιλίες συνασπισμού με τους σημερινούς του αντιπάλους στην αριστερά και τη δεξιά.
Αλλά είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα διορθωθούν οι σχέσεις με τους φιλελεύθερους συμμάχους του Μακρόν και πώς θα βελτιωθεί η εικόνα του στο ευρύ κοινό. Η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.
Τα «vibes» Top Gun δεν πρόκειται να το αλλάξουν αυτό βραχυπρόθεσμα, σχολιάζει με νόημα το Politico.