Περίπου οι μισές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθούν να έχουν ένα περιθώριο «που στενεύει» για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού στον τοπικό πληθυσμό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ιος εξαπλώνεται πιο αργά στην Αφρική σε σχέση με την Ασία και την Ευρώπη, όμως πλέον περισσότερες από 40 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 2.700 κρούσματα και 75 θανάτους, αναφέρει το Reuters.
Χθες η Κένυα επιβεβαίωσε τους πρώτους θανάτους από τον κορονοϊό, ενώ σήμερα και η Νότια Αφρική ανακοίνωσε δύο πρώτους νεκρούς. «Υπάρχει μια δραματική εξέλιξη», δήλωσε η Ματσχιντίσο Μέτι, επικεφαλής για την Αφρική του ΠΟΥ η οποία και τόνισε ότι «οι χώρες πρέπει να εργαστούν για τον περιορισμό, ενώ παράλληλα να προετοιμάζονται για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας».
«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα περιθώριο (…) αλλά στενεύει καθημερινά όπως μας λένε τα στοιχεία για την εξάπλωση σε περισσότερες χώρες», επεσήμανε η Μέτι.
Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Νότια Αφρική ξεπέρασαν τα 1.000, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζβέλι Εμκίζε, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν και οι δύο πρώτοι θάνατοι στη χώρα, ενώ σήμερα ξεκινά καθολική καραντίνα διάρκειας τριών εβδομάδων, καθώς χθες το βράδυ αναπτύχθηκε ο στρατός στους δρόμους προκειμένου να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων.
Επίσης, τίθενται σε καραντίνα από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ενώ η Σενεγάλη, η Κένυα, Αγκόρα και η Ακτή Ελεφαντοστού επιβάλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η Νιγηρία,, κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας Αμπούτζα και του Λάγκος να μείνουν σπίτι τους, ενώ η Μπουρκίνα Φάσο έθεσε οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, «σε καραντίνα».
AP Photo/Themba Hadebe