Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας για τον COVID-19 δεν είναι βιώσιμη, δεδομένων των όσων είναι γνωστών πλέον για τον ιό, σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο του οργανισμού για κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού και αυτό που αναμένουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.
«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα με Κινέζους ειδικούς. Και υποδείξαμε ότι η προσέγγιση δεν θα είναι βιώσιμη... Νομίζω ότι μια αλλαγή θα ήταν πολύ σημαντική» τόνισε για να προσθέσει πως «η αυξημένη γνώση για τον ιό και τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμησή του υποδηλώνουν επίσης ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή στρατηγικής».
Όλα αυτά την ώρα που στην Κίνα επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τον ιό με σκληρά μέτρα και απείλησαν με δράση κατά των επικριτών στο εσωτερικό, ακόμη και όταν τα αυστηρά και παρατεταμένα lockdown επιβαρύνουν σοβαρά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Μιλώντας μετά τον Τέντρος, ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε ότι ο αντίκτυπος μιας πολιτικής «μηδενικού COVID» στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.
«Πάντα λέγαμε ως ΠΟΥ ότι πρέπει να εξισορροπήσουμε τα μέτρα ελέγχου με τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία, τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομία, και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», είπε ο Ράιαν.
Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα έχει καταγράψει 15.000 θανάτους από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 - ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με σχεδόν 1 εκατομμύριο στις ΗΠΑ, περισσότερους από 664.000 στη Βραζιλία και πάνω από 524.000 στην Ινδία.
Τα συνεχιζόμενα κρούσματα στην Κίνα υπογραμμίζουν πάντως το πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει η εξάπλωση της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron.
Οι Κινέζοι προχωρούν σε lockdown σε μεγάλες πληθυσμιακές περιοχές για να εξουδετερώσουν την εξάπλωση του ιού, ακόμη και αν ένας μικρός αριθμός ανθρώπων βγει θετικός.
Τα μέτρα της Σαγκάης ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, με τους κατοίκους να επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για εξαιρετικούς λόγους, όπως επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Σε πολλούς δεν επιτρέπεται καν να βγουν από τις πόρτες για να συναναστραφούν με τους γείτονες.
Η πολιτική της καραντίνας έχει επίσης επικριθεί για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς και την τοποθέτηση ασυμπτωματικών με εκείνους με συμπτώματα.