Μετά την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ο πρόεδρος του «νόμου και της τάξης» η οποία δεν απέδωσε δημοσκοπικά, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρατεύει όλες τις δυνατές επικοινωνιακές τακτικές, τελευταία εκ των οποίων είναι η στροφή στην εξωτερική πολιτική.
Βλέποντας να μην μειώνεται ικανοποιητικά η διαφορά με τον Τζο Μπάιντεν και ο ίδιος να έχει προβάδισμα μόνο στο ζήτημα της οικονομίας, ο Τραμπ προβάλει τώρα εαυτόν ως "τον ειρηνοποιό" και τον "πρόεδρο που φέρνει τα παιδιά των Αμερικανών πίσω στο σπίτι τους".
"Η δουλειά των Αμερικανών στρατιωτών δεν είναι η ανοικοδόμηση ξένων χωρών, αλλά η υπεράσπιση με την δύναμη των όπλων της δικής μας χώρας κατά ξένων εχθρών", λέει όπου σταθεί και βρεθεί ο Τραμπ ο οποίος δεν υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό.
Από την αρχή της θητείας του ο Τραμπ έλεγε ότι βούλησή του ήταν να θέσει τέλος "στην εποχή των πολέμων χωρίς τέλος", αναφερόμενο ιδιαιτέρως στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Για την μεν πρώτη περίπτωση, ο Τραμπ επικαλείται το γεγονός ότι προχθές οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και της Αφγανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησαν επισήμως οι ειρηνευτικές συνομιλίες, στην Ντόχα του Κατάρ. Οι ΗΠΑ διατηρούν επί του παρόντος περίπου 8.600 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Αφγανιστάν, όμως ο Τραμπ έχει εξαγγείλει ότι θα μειώσει τον αριθμό τους σε περίπου 4.000 ως τον Νοέμβριο.
Όσον αφορά το Ιράκ, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού προανήγγειλε την απόσυρση περισσότερου από το ένα τρίτο των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ εντός εβδομάδων. Σύμφωνα με το BBC, ο ΜαΚένζι δήλωσε ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα μειωθεί από περίπου 5.200 σε 3.000 εντός του τρέχοντος μήνα.
Στο μέτωπο της προβολής του ως "ειρηνοποιου", ο Τραμπ επικαλείται τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ και αυτή του Κοσόβου με τη Σερβία. Η μεν πρώτη αποτελεί- πράγματι- μια ιστορική στιγμή δεδομένου ότι τα Εμιράτα έγιναν το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου που αναγνωρίζει το Ισραήλ, ανοίγοντας το δρόμο, προ ημερών και για το Μπαχρέιν.
Εξίσου σημαντική είναι και η αποκατάσταση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αεροπορικές, σιδηροδρομικές και εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέψουν πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια.
Παρόλα αυτά όπως επισημαίνουν ειδικοί και αναλυτές, σπάνια η εξωτερική πολιτική παίζει ρόλο στην τελική άποψη των ψηφοφόρων, όταν την ίδια ώρα υπάρχουν αλλά φλέγοντα εσωτερικά ζητήματα. Εν προκειμένω, ο χειρισμός της πανδημίας του κορονοϊού και οι φυλετικές ανισότητες φαίνεται να επηρεάζουν έντονα τους Αμερικανούς, δύο μέτωπα στα οποία ο Τραμπ υπολείπεται με χαοτική διαφορά του Τζο Μπάιντεν.