Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν το 40% του εμπορικού τζίρου της χώρας είναι πλέον σε ρούβλια, καθώς το μερίδιο σε δολάρια, ευρώ και άλλα «μη φιλικά» δυτικά νομίσματα έχει υποχωρήσει.
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), σύμφωνα με το CNBC, ο Πούτιν είπε ότι χώρες «φιλικές προς τη Ρωσία» είναι εκείνες που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας «και ήδη αποτελούν τα τρία τέταρτα του όγκου συναλλαγών μας».
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των διακανονισμών που γίνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS, αναφερόμενος στον οικονομικό συνασπισμό αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές στα λεγόμενα «τοξικά νομίσματα μη φιλικών κρατών» μειώθηκαν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο.
«Μέσω αυτής της διαδικασίας, το μερίδιο του ρουβλίου στις εισαγωγικές και εξαγωγικές πράξεις αυξάνεται, φθάνοντας τώρα σχεδόν στο 40%,» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε λεπτομερώς τα σχέδια για μια σημαντική αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μείωση των εισαγωγών και τόνωση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς το Κρεμλίνο αξιοποιεί το SPIEF για να δημιουργήσει νέες σχέσεις με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Η Δύση προσπάθησε να συμπιέσει τη ρωσική οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, παρά τους αρκετούς γύρους διεθνών κυρώσεων.
Στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% των ΗΠΑ. Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να καταγράψουν ακόμη χαμηλότερες οικονομικές επεκτάσεις, κάτω του 1%.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η παράκαμψη κυρώσεων, μαζί με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, επέτρεψαν στη Μόσχα να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.