Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας
Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας

Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας, ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ηγήθηκε των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης σήμερα Δευτέρα στη Ρωσία, όπου η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με στρατεύματα, άρματα μάχης, ρουκέτες και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορα της χώρας, καθώς και ότι οι εχθροί επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της Ρωσίας. 

Ο Πούτιν στην ομιλία του έκανε αναφορές στον «σοβιετικό ηρωισμό» κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να παροτρύνει τον στρατό στη νίκη στην Ουκρανία. Παράλληλα, καταδίκασε τις «εξωτερικές απειλές», που έχουν στόχο, όπως ανέφερε, την «αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας». 

Επανέλαβε παράλληλα γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή - ότι το ΝΑΤΟ δημιουργεί απειλές στα σύνορά της.

Στην 11λεπτη ομιλία του δεν έκανε αξιολόγηση της προόδου στον πόλεμο και δεν έδωσε ένδειξη για το πόσο θα συνεχιστεί. Παρομοίασε δε τον πόλεμο με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε ο Χίτλερ το 1941.

«Πολεμάμε για τον λαό μας»

«Η άμυνα της πατρίδας μας είναι πάντα ιερή, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας» είπε απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «είμαστε περήφανοι για την αλύγιστη γενιά των νικητών και χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που τσάκισαν τον ναζισμό. Η Ρωσία πάντα υπερασπίζεται την ισότητα και την ασφάλεια. Η μέρα της νίκης είναι στην καρδιά του καθενός μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην κάηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Είμαστε περήφανοι για τη γενιά των νικητών», υπογράμμισε.

«Ετοιμάζονταν για επίθεση στην Κριμαία»

«Οι νατοϊκές χώρες δεν ήθελαν να μας ακούσουν, είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια. Ετοιμάζονταν για επίθεση στην Κριμαία, άρχισε τη στρατιωτική ανάπτυξη στα εδάφη μας, στα σύνορά μας, για εισβολή στη γη μας και όλα έδειχναν πως η σύγκρουση με τους νεο-ναζί ήταν αναπόφευκτη», ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία πάντα θα σέβεται τους λαούς και τις κουλτούρες τους αλλά η Δύση αποφάσισε να το ακυρώσει αυτό», πρόσθεσε.

«Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους. Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς. Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες», διαμήνυσε.

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

Αγωνία στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί στην Ουκρανία, όπου εκφράζονται ανησυχίες για κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ σχετικές αναλύσεις δημοσιεύτηκαν νωρίτερα στον διεθνή Τύπο.

Η παρέλαση και οι επιλογές Πούτιν

Κύρια εκδήλωση ήταν η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Σε ανάλυση του Observer, επισημαίνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συγκυρία για να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δραματικές ρωσικές επιλογές περιλαμβάνουν είτε κλιμάκωση μέσω επίσημης κήρυξης πολέμου ή γενικής επιστράτευσης είτε αποκλιμάκωση με την κήρυξη της νίκης.

Εναλλακτικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσφέρει «σάντουιτς», όπως το έθεσε αναλυτής, με έπαινο της «νίκης» του ρωσικού στρατού, και ταυτόχρονη προετοιμασία του πληθυσμού για σκληρή και οδυνηρή σύγκρουση.

Σε ανάλυση για το BBC, ο καθηγητής αμυντικών σπουδών στο King's College του Λονδίνου, Μάικλ Κλαρκ, αναφέρει ότι πλέον, «η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει με καμία ουσιαστική έννοια» αυτό τον πόλεμο.

Η Ευρώπη έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της, προειδοποιεί ο ίδιος. «Έχοντας αποτύχει με το Σχέδιο Α να καταλάβει το Κίεβο προτού αντιδράσουν οι δυνάμεις του προέδρου Ζελένσκι ή οι διεθνείς δυνάμεις, η Μόσχα στη συνέχεια μεταπήδησε στο Σχέδιο Β», σημειώνει.

Όπως εξηγεί ο Κλαρκ, η Μόσχα επιχείρησε στη συνέχεια να περικυκλώσει το Κίεβο και να προωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε άλλες πόλεις με σκοπό η ουκρανική κυβέρνηση να βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή της συνθηκολόγησης ή της καταστροφής, κάτι που επίσης απέτυχε, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Η Χερσώνα ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που έπεσε υπό ρωσικό έλεγχο και έκτοτε συνέχισε να αντιστέκεται στη ρωσική διοίκηση και γεγονός είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πολύ μικρές για να κυριαρχήσουν σε τόσο μεγάλη χώρα, σχολιάζει ο Κλαρκ. «Απέδωσαν πολύ κακά για διάφορους λόγους. Οδηγήθηκαν άσχημα και διασκορπίστηκαν γύρω από τέσσερα ξεχωριστά μέτωπα, από το Κίεβο στο Μικολάιβ, χωρίς γενικό διοικητή», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Ζελένσκι: Η Ρωσία «ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά» το 1945

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες Κυριακή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της σημερινής επετείου στη Ρωσία.

Ο Β. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο Β. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.