Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη διήμερης κρατικής επίσκεψής του στην Κίνα. Οι δύο ηγέτες, ωστόσο, έσπευσαν να προειδοποιήσουν τη Δύση πως «δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»
Αφού οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους είχαν συνομιλίες διάρκειας περίπου 45 λεπτών, ο Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συζητήσεις ήταν «θερμές και συντροφικές» και ανέδειξαν τη σημασία της σχέσης των δύο εταίρων. Είπε ότι και οι δύο χώρες εργάζονται για έναν «πολυπολικό κόσμο» και ότι πολλές από τις προσεγγίσεις τους σε παγκόσμια ή περιφερειακά προβλήματα είναι παρόμοιες.
Κίνα και Ρωσία σημειώνουν την ανησυχία τους για «αυξημένους στρατηγικούς κινδύνους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων, περιλαμβανομένων μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων».
Τα δύο κράτη ανακοίνωσαν «την επέκταση της κλίμακας των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων», και εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για τη διάδοση «αμερικανικών πυραύλων σε διάφορα μέρη του κόσμου που απειλούν Ρωσία και Κίνα».
Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν ευχαρίστησε την Κίνα για τις προσπάθειές της να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον Σι για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, με τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν προς όλες τις κατευθύνσεις στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δύο ακόμη οικισμούς στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, αξιοποιώντας τα καθημερινά κέρδη στα βορειοανατολικά, καθώς μια νέα επίθεση αποκτά δυναμική, και ότι έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του οικισμού Ρομπότινε στη Ζαπορίζια. Η Ουκρανία απέρριψε τον ισχυρισμό σχετικά με το Ρομπότινε.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, της Δούμας, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρασύρει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία, «επειδή χάνει στο πεδίο της μάχης».
«Το καθεστώς του Κιέβου παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες σε έναν μεγάλο πόλεμο», υποστήριξε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στο Telegram την Πέμπτη.
«Βουλευτές της ουκρανικής Rada [του κοινοβουλίου] προσπαθούν να πείσουν την Ουάσινγκτον να επιτρέψει σε όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε μια τραγωδία που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα», υποστήριξε.
Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της σχετικά με το αν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στη Ρωσία εντός της επικράτειάς της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά οι ΗΠΑ είναι πιο επιφυλακτικές σε οποιαδήποτε παρόμοια χρήση των πυραύλων ATACMS, φοβούμενες εμβάθυνση των εντάσεων και αντίποινα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, σηματοδότησε μια αλλαγή αυτής της στάσης, λέγοντας ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα.
Ο Βολόντιν, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε χρήση αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων για την επίθεση σε ειρηνικές ρωσικές πόλεις θα απαιτήσει να χρησιμοποιήσουμε πιο ισχυρά όπλα για να προστατεύσουμε τους πολίτες της χώρας μας».
«Οι δυτικοί πολιτικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους και να κάνουν τα πάντα για να μην μετατραπεί η κατάσταση σε καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα», είπε.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας λένε ότι παρέχουν στο Κίεβο τα μέσα για να υπερασπιστεί το έδαφος και την κυριαρχία του από την απρόκλητη επίθεση και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.