Ένα βήμα πριν από την εξασφάλιση ισόβιας ασυλίας από μελλοντικές ποινικές διώξεις βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Βουλή της χώρας άναψε το απαιτούμενο «πράσινο φως».
Το νομοσχέδιο πέρασε από πρώτη ανάγνωση από την ελεγχόμενη από το κόμμα του Πούτιν Δούμα και θα ακολουθήσουν άλλες δύο τέτοιες διαδικασίες προτού σταλεί προς έγκριση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, δηλαδή τη γερουσία της Ρωσίας και το υπογράψει τελικά ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του οι πρώην πρόεδροι της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους θα προστατεύονται από τυχόν αστυνομικές έρευνες, ανακρίσεις και δήμευση των περιουσιών τους για τυχόν εγκλήματα που διέπραξαν, εκτός από την εσχάτη προδοσία και κάποια άλλα εξίσου σοβαρά εγκλήματα.
Όπως δήλωσε ο Πάβελ Κρασενινίκοφ, βουλευτής της «Ενωμένης Ρωσίας» - του κόμματος του Πούτιν – και εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, στόχος του είναι να δοθούν στον πρόεδρο «εγγυήσεις σημαντικές για τη σταθερότητα του κράτους και της κοινωνίας».
«Γιατί χρειάζεται ο Πούτιν νόμο περί ασυλίας τώρα; Μπορούν οι δικτάτορες να αποχωρήσουν οικειοθελώς;», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Τwitter o σφοδρός επικριτής του, ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι πολιτικοί αναλυτές έχουν καταλήξει σε διαφορετικές ερμηνείες των σχεδίων του Πούτιν. Αν και έχει δημιουργήσει δίαυλο μέσω της οποίας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια ακόμη, είναι πιθανό ότι απλώς δεν ήθελε να φανεί ανίσχυρος, καθώς θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει εξαιτίας των συνταγματικών ορίων το 2024. Σε μεγάλο βαθμό εργάζεται από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας συναντήσεις σε ένα καταφύγιο χωρίς παράθυρα και εμφανιζόμενος σπάνια σε δημόσιους χώρους.
Η προεδρική ασυλία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική σταδιοδρομία του Πούτιν. Μία από τις πρώτες του κινήσεις ως πρόεδρος ήταν να εκδώσει διάταγμα μέσω του οποίου παραχωρούσε ασυλία από ποινικές διώξεις, ανακρίσεις και έρευνες της ιδιοκτησίας του στον Μπόρις Γέλτσιν.