Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέρριψε με δριμύτητα το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους στον Οργανισμό, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινούσε επισήμως να εξετάζει αυτό το θέμα, η επιτυχής έκβαση του οποίου θεωρείται μάλλον απίθανη.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά αυτήν τη στιγμή την αναγνώριση ενός Παλαιστιναζιστικού κράτους», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, λέγοντας ότι η έγκριση του αιτήματος θα αποτελούσε «την πιο βδελυρή ανταμοιβή για τα πιο βδελυρά εγκλήματα».
Ακόμη και η απλή εξέταση του αιτήματος συνιστά μια «νίκη» για εκείνους που διέπραξαν και στήριξαν τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, πρόσθεσε. «Ποιο είναι το επόμενο βήμα, να εξετάσουμε την ένταξη του Ισλαμικού Κράτους στον ΟΗΕ;» διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό διπλωμάτη, η χορήγηση καθεστώτος κράτους στους Παλαιστίνιους είναι αντίθετη με την ιδέα της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων - διαπραγματεύσεις που είναι σε νεκρό σημείο εδώ και μια δεκαετία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών, την οποία ζητούν οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Από το 2012 οι Παλαιστίνοι έχουν καθεστώς «κράτους παρατηρητή, μη μέλους». Την περασμένη εβδομάδα ανανέωσαν το αίτημα που χρονολογείται από το 2011 για να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε σήμερα για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος. Προκειμένου να γίνει δεκτό, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει θετική εισήγηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη) και στη συνέχεια να εγκριθεί από τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης. Όμως οι παρατηρητές αμφιβάλλουν ότι το αίτημα θα περάσει από το ΣΑ, λόγω της στάσης των ΗΠΑ που είχαν αντιταχθεί και το 2011.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ, επαναλαμβάνοντας ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ, όχι με τον ΟΗΕ.
Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται από τη νομοθεσία τους που ορίζει ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει την ένταξη παλαιστινιακού κράτους εκτός μιας διμερούς συμφωνίας, θα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση του ΟΗΕ.
«Αυτό που ζητάμε είναι να πάρουμε τη νόμιμη θέση μας στους κόλπους της κοινότητας του ΟΗΕ», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριγιάντ Μανσούρ, εκφράζοντας την ελπίδα να τεθεί το αίτημα σε ψηφοφορία στις 18 Απριλίου.