Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται κατά 8% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να κερδίζει και την προτίμηση των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μεταξύ 15-21 Ιουλίου, το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προτίθεται να ψηφίσει τον Μπάιντεν στις 3 Νοεμβρίου, ενώ το 38% υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 16% δηλώνει είτε ότι δεν έχει αποφασίσει είτε ότι θα ψηφίσει κάποιον τρίτο είτε ότι θα απέχει.
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους προσπαθώντας να επηρεάσουν αυτούς τους ψηφοφόρους, των οποίων η απόφαση μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.
Το καλοκαίρι του 2016, η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διαπίστωνε ότι οι αναποφάσιστοι ήταν ισόποσα μοιρασμένοι μεταξύ του Τραμπ και της τότε αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον, ενώ την ημέρα των εκλογών ο Τραμπ κέρδισε τελικά την πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι αποφάσισαν ποιον θα υποστηρίξουν την τελευταία εβδομάδα.
Φέτος το 61% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τον Μπάιντεν αν αναγκαστεί να επιλέξει, ενώ το 70% των αναποφάσιστων και όσων υποστηρίζουν κάποιο τρίτο κόμμα αποδοκιμάζει τη θητεία του Τραμπ και θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η οικονομία των ΗΠΑ σύμφωνα με το 62% των αναποφάσιστων ερωτηθέντων.
Η εξάπλωση του κορονοϊού μοιάζει να ανησυχεί πολύ αυτή την ομάδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το 34% των οποίων δήλωσε ότι θα προτιμήσει τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει «ένα στιβαρό σχέδιο που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας». Το 24% αναζητά τον υποψήφιο που «θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση».
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι μόλις το 38% των πολιτών επιδοκιμάζει τη διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, που υποτίμησε την κρίση και δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως φορώντας μάσκα μέχρι τις 12 Ιουλίου, ενώ πίεζε για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού ενάντια στη γνώμη των ειδικών.
Την τελευταία εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αλλάξει τη στάση του, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.