Προβληματισμός για την επόμενη μέρα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ
(AP Photo/Daniel Cole)
(AP Photo/Daniel Cole)

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Με προβληματισμό ως προς το τι μέλλει γενέσθαι την «επόμενη ημέρα» υποδέχτηκε ο σημερινός γαλλικός Τύπος, την χθεσινή υπερψήφιση από την Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση Μπαρνιέ.

Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Μακρόν επιστρέφει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής» η εφημερίδα Le Monde σημειώνει ότι η Γαλλία βρίσκεται σήμερα στο απόλυτο κενό, με πολλούς να ζητούν από τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί και με την Εθνοσυνέλευση να μην είναι σε θέση να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2025. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ανατροπή της κυβέρνησης ήταν μια τραγική οπισθοδρόμηση για τον Μακρόν ο οποίος είχε επανειλημμένα δικαιολογήσει τη διάλυσή της Βουλής στις 9 Ιουνίου με την επιθυμία να αποφύγει τη μομφή κατά της κυβέρνησης «το φθινόπωρο, εν μέσω του προϋπολογισμού».

Επισημαίνει επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στο παρασκήνιο από το φθινόπωρο, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του παιχνιδιού, αφού πρέπει να διορίσει έναν πρωθυπουργό. «Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει λάθος και γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μην επιτρέψει να ευδοκιμήσουν οι εκκλήσεις για παραίτηση και η αίσθηση του κενού εξουσίας, παρότι ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί» υπογραμμίζει η εφημερίδα. Τέλος η εφημερίδα αναφέρει ότι το μείζον πρόβλημα του Γάλλου προέδρου είναι αν θα συνεχίσει να διορίζει πρωθυπουργούς προσκείμενους στον δικό του πολιτικό χώρο ή αν θα κάνει άνοιγμα προς τα αριστερά λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που την έφεραν πρώτη σε έδρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος η οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνει ότι ο Μακρόν βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή, όπως και το βράδυ των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, αλλά και ότι αυτή τη φορά είναι υποχρεωμένος να διορίσει γρήγορα πρωθυπουργό, αν θέλει να αποφύγει μια πολύ μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας. Σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει στα χέρια του το χαρτί της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, στην οποία καμία παράταξη δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, και ότι τα περιθώρια ελιγμών του είναι επομένως περιορισμένα.

Ως προς τους πιθανούς υποψηφίους για την θέση του πρωθυπουργού, η εφημερίδα αναφέρει αυτά που λίγο-πολύ κυκλοφορούν σε όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως του υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, του κεντρώου βουλευτή Φρανσουά Μπαϊρού, του σοσιαλιστή Μπερνάρντ Γκαζνέβ κ.α..