Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς σημείωσε σε δηλώσεις του πως «αυτό που κάνει η Δύση στην Ουκρανία είναι βαθιά ανήθικο», τονίζοντας παράλληλα πως η Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, «δεν θα ξαναγίνει ποτέ ουκρανικό έδαφος».
Τον Δεκέμβριο, η Βουλή της Κροατίας απέρριψε την πρόταση συμμετοχής της χώρας σε μια αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, επισφραγίζοντας τις βαθιές διαφορές μεταξύ του Μιλάνοβιτς και του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς.
Έντονος επικριτής της δυτικής πολιτικής στην Ουκρανία, ο Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι δεν θέλει η χώρα του, το νεότερο κράτος - μέλος της ΕΕ, να αντιμετωπίσει «πιθανές καταστροφικές συνέπειες», όπως είπε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό που κάνει η Δύση για την Ουκρανία «είναι βαθιά ανήθικο, διότι δεν υπάρχει λύση (στον πόλεμο)», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικούς στρατώνες στην ανατολική πόλη Πετρίνια, αναφερόμενος στη δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Πρόσθεσε δε ότι η άφιξη των γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα εξυπηρετήσει μόνο την προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κριμαία δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.
Ο Μιλάνοβιτς επέκρινε τις δυτικές χώρες πως χρησιμοποιούν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στη διεθνή πολιτική, λέγοντας ότι η Ρωσία θα επικαλεστεί αυτό που αποκάλεσε «προσάρτηση του Κοσόβου» από τη διεθνή κοινότητα ως δικαιολογία για την κατάληψη εδαφών της Ουκρανίας.
«Αναγνωρίσαμε το Κόσοβο παρά τη θέληση ενός κράτους (της Σερβίας) στο οποίο ανήκε το Κόσοβο», είπε, προειδοποιώντας ότι δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αλλά τα «δυο μέτρα και δυο σταθμά» της Δύσης.
Ο Μιλάνοβιτς, πρώην πρωθυπουργός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), έχει υιοθετήσει μια στάση κατά της ΕΕ από τότε που ανέλαβε την - κυρίως εθιμοτυπική- θέση του προέδρου, ευθυγραμμίζοντας τις θέσεις του με εκείνες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.