Οι ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια του ποταμού Δούναβη της Ουκρανίας θα επιβραδύνουν τις εξαγωγές σιτηρών και πρέπει να ενισχυθούν άλλες διαδρομές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.
Από τον Ιούλιο, όταν η Μόσχα εγκατέλειψε μια συμφωνία που ήρε τον de facto ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, έχει επανειλημμένα πλήξει ουκρανικά ποτάμια λιμάνια που βρίσκονται απέναντι από τη Ρουμανία στον Δούναβη.
Το λιμάνι της Κωστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα της Ρουμανίας είναι η μεγαλύτερη εναλλακτική εξαγωγική οδός της Ουκρανίας, με τα σιτηρά να φτάνουν οδικώς, σιδηροδρομικώς ή με φορτηγίδες στον Δούναβη. Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.
Ο Πρόεδρος Γιοχάνις, μιλώντας αργά την Τετάρτη σε σύνοδο κορυφής των χωρών της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στο Βουκουρέστι, δήλωσε: «Φυσικά οι επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια του Δούναβη αποτελούν τεράστιο πρόβλημα. Φυσικά και θα επιβραδύνει κατά κάποιο τρόπο τις εξαγωγές».
«Θα ενισχύσουμε τις άλλες οδούς, δεχθήκαμε τις ουκρανικές θαλάσσιες μεταφορές μέσω των ρουμανικών χωρικών μας υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εξαγωγές σιδηροδρομικά και οδικώς».
Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του προσέφερε πρόσβαση στη Μεσόγειο μέσω των λιμανιών της και ότι το υπουργείο Μεταφορών της συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουκρανία.
Η Ρουμανία είναι μία από τις πέντε ανατολικές χώρες της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία που είδαν ένα κύμα εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών μετά τη ρωσική εισβολή, το οποίο στρέβλωσε τις τοπικές αγορές και προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους αγρότες, οδηγώντας την ΕΕ να εγκρίνει προσωρινούς εμπορικούς περιορισμούς.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες να μην παρατείνουν την απαγόρευση.
«Η Ουκρανία είναι σθεναρά αντίθετη με κάθε περαιτέρω περιορισμό στις εξαγωγές των σιτηρών μας», δήλωσε.
«Οι αγρότες σε διάφορες χώρες χρησιμοποιούν τις ουκρανικές ζωοτροφές προς όφελος των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους. Εταιρείες από διαφορετικές χώρες κερδίζουν χρήματα από τη διαμετακόμιση. Και αυτό αποτελεί όφελος για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.
Η απαγόρευση εισαγωγής λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου και τα πέντε κράτη έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την παρατείνει.