Η νίκη τους στις προκριματικές του Μίσιγκαν για το προεδρικό χρίσμα ήταν ευρεία και αναμενόμενη, όμως η πολιτεία-κλειδί των μεσοδυτικών ΗΠΑ ήλθε να αναδείξει ορισμένα από τα σημαντικότερα τρωτά σημεία αμφότερων των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ καθ’ οδόν προς τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Σε μία ως όλα δείχνουν προδιαγεγραμμένη ρελάνς του 2020, κανείς εκ των δύο δεν έχει περιθώρια να «χάσει» το Μίσιγκαν. Αλλά μετά τα «μηνύματα» των προκριματικών, θα πρέπει να ανησυχούν και οι δύο, και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πολιτεία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που ουσιαστικά «τρέχει» δίχως αντίπαλο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, συγκέντρωσε ποσοστό 81,1% (και 109 εκλέκτορες) στις προκριματικές εκλογές του κόμματος. Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων κρύβει όμως ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 13% που συγκέντρωσε η λεγόμενη «αδέσμευτη» ψήφος σε έκφραση διαμαρτυρίας για τη στάση του στον πόλεμο της Γάζας. Οι έτεροι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος Μαριάν Γουίλιαμσον και Ντιν Φίλιπς έλαβαν αθροιστικά 5,7%.
Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται στην κάλπη η οργή και απογοήτευση μερίδας της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών για τη στάση της διακυβέρνησης Μπάιντεν στο νέο κεφάλαιο που έχει ανοίξει από την 7η Οκτωβρίου στη Μέση Ανατολή, με την ψήφο «τιμωρίας» για την αδιαπραγμάτευτη στήριξη στο Ισραήλ να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των ίδιων των διοργανωτών της εκστρατείας «Ακούστε το Μίσιγκαν».
Η ιδιαίτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν έγκειται στο ότι είναι η πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών Αράβων ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξ ου και ήταν η αφετηρία της εκστρατείας. Είναι ανησυχητική η απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τμήμα της βάσης των Δημοκρατικών σε μία από τις δέκα πιο κρίσιμες πολιτείες, τις λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες, λόγω της ταλάντευσής τους ανάμεσα στις δύο πλευρές στις προεδρικές κάλπες. Όμως και σε εθνικό επίπεδο, το 64% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων υποστήριξαν τον νυν πρόεδρο το 2020, ενώ με τη στάση έναντι του Ισραήλ διαφωνεί συνολικά η αριστερή-προοδευτική πτέρυγα του κόμματος.
Στις κάλπες του Νοεμβρίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ ο Μπάιντεν θα χρειαστεί κάθε ψήφο, και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσους από αυτούς τους ψηφοφόρους που χάνει θα μπορέσει να ξανακερδίσει, ειδικά δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδιανόητο ότι θα διέκοπτε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, όπως απαιτεί το κίνημα «Ακούστε το Μίσιγκαν». Ο Μπάιντεν πρέπει να κερδίσει το Μίσιγκαν το Νοέμβριο, και αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να κάνει ακόμη και προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία χωρίς να έλθει αντιμέτωπος με διαδηλώσεις.
Το εύρος της νίκης του Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον το 2016 στην πολιτεία είναι ενδεικτικό των όσων μπορεί να διακυβεύονται. Μόνο με 11.000 ψήφους διαφορά επικράτησε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, και αυτό είναι και το μίνιμουμ ψήφων που έθεσε ως στόχο να συγκεντρώσει η εκστρατεία υπέρ της «αδέσμευτης» ψήφου για να καταδείξει πόσο μεγάλη και ίσως καθοριστική μπορεί να αποβεί η επιρροή του κινήματος. Ο στόχος υπερκαλύφθηκε. Σε σύνολο 762.697 ψήφων, κατατέθηκαν 101.100 «αδέσμευτες» ψήφοι -ποσοστό 13,3%.
Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο μερίδιο των «αδέσμευτων» πράγματι θα εγκατέλειπε τον Τζο Μπάιντεν την κρίσιμη ώρα των εκλογών του Νοεμβρίου και σίγουρα δεν θα κατευθυνόταν στον Ντόναλντ Τραμπ, όμως θα μπορούσαν να επιλέξουν να απέχουν σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός που γεννάται είναι μεγάλος για την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος καθώς οδεύει σε μία σκληρή αναμέτρηση έχει βρεθεί λόγω του μετώπου στη Γάζα να βάλλεται και εκ των έσω. Τουλάχιστον 39 πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, περιλαμβανομένων της βουλευτού Ρασίντα Τλαΐμπ, της πρώτης Παλαιστίνιας Αμερικανίδας στο Κογκρέσο, και του δημάρχου της πόλης Ντίρμπορν στην κομητεία Γουέιν, Αμπντάλα Χαμούντ, κάλεσαν σε ψήφο-«τιμωρίας» στις προκριματικές. Ο ίδιος ο Μπάιντεν μετά την επικράτηση δεν έκανε κάποια ευθεία αναφορά στο κίνημα των «αδέσμευτων».
Έτερο, και ακόμη σημαντικότερο πεδίο στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν υστερεί έναντι του Τραμπ είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού. Αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και το πλέον ευάλωτο σημείο του Δημοκρατικού προέδρου. Η διαχείριση των νότιων συνόρων και της μετανάστευσης από τον Τζο Μπάιντεν είναι το ζήτημα για το οποίο συγκεντρώνει τη χειρότερη βαθμολογία στις δημοσκοπήσεις, και πλέον επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση» έχοντας προγραμματίσει για σήμερα μία σπάνια επίσκεψη στο Τέξας -και μάλιστα την ίδια ημέρα που στα σύνορα με το Μεξικό θα βρίσκεται και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Υπό την διακυβέρνηση Μπάιντεν, αριθμός ρεκόρ μεταναστών έχει διασχίσει τα νότια σύνορα, γεγονός που ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κάνει «σημαία» των επιθέσεών τους. Το μεταναστευτικό είναι «ωρολογιακή βόμβα» και ο Τραμπ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σκάσει τα χέρια του Τζο Μπάιντεν, εξ ου και η τραμπική δεξιά έχει τορπιλίσει δικομματική συμφωνία στο Κογκρέσο για τον σκληρό, όπως ακριβώς οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν, έλεγχο των συνόρων. Από το Τέξας ο Μπάιντεν αναμένεται να επιρρίψει την ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι μπλόκαραν το σχετικό νομοσχέδιο, και να καλέσει το Κογκρέσο να ενωθεί και να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Ως προς τη χρονική σύμπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι προγραμμάτισε την επίσκεψη χωρίς να γνωρίζει ότι ο Τραμπ θα βρισκόταν επίσης στην πολιτεία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει εισπράξει το δικό του «μήνυμα» από τις ρεπουμπλικανικές κάλπες στο Μίσιγκαν και αυτό είναι ότι εξασφάλισε μεν μία πέμπτη κατά σειρά νίκη (68,2%) έναντι της Νίκι Χέιλι (26,6%) στην κούρσα για το χρίσμα, όμως καθίσταται ορατή η αδυναμία να διευρύνει την εκλογική του βάση πέραν της ήδη υπάρχουσας -MAGA, ευαγγελικοί, συντηρητικοί, κάτοικοι αγροτικών περιοχών. Οι ψηφοφόροι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι ένα μπλοκ που δεν κέρδισε ούτε στη Νότια Καρολίνα, ούτε και στο Μίσιγκαν, και μπορεί η φόρα του για το χρίσμα να είναι ασταμάτητη, αλλά στις εκλογές του Νοεμβρίου για να κερδίσει θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο και ποικιλόμορφο εκλογικό σώμα. Οι δημοσκοπήσεις τη δεδομένη στιγμή δίνουν στην πλειονότητά τους ελαφρύ προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Τζο Μπάιντεν, προδιαθέτοντας για μία αμφίρροπη αναμέτρηση στην οποία δημογραφικά χαρακτηριστικά, νέοι ψηφοφόροι και ανεξάρτητοι θα έχουν βαρύνοντα λόγο. Επόμενος σταθμός στις προκριματικές για το χρίσμα είναι η Σούπερ Τρίτη την 5η Μαρτίου.