Η πρώην de facto ηγέτης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι είδε για πρώτη φορά τους δικηγόρους της από τότε που συνελήφθη κατά τη διάρκεια στρατιωτικού πραξικοπήματος πριν από ένα μήνα.
Η Σου Κι η οποία εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης, έδειχνε σύμφωνα με το BBC «κάλα στην υγεία της» και ζήτησε να δει τη νομική της ομάδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται ότι η παράδοξη πρώτη κατηγορία, για την οποία ζητήθηκε η κράτησή της Σoυ Κιι για 15 ημέρες, αφορούσε τουλάχιστον 10 walkie talkie που βρέθηκαν στο σπίτι της, στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ.
Αυτός ο εξοπλισμός επικοινωνίας εισήχθη παράνομα στη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, αναφέρει δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου (την ημέρα του πραξικοπήματος), το οποίο διέταξε την κράτησή της για 15 ημέρες.
Χθες, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, που είναι ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων από την ημέρα του πραξικοπήματος.
Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης και άλλα μέσα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους από την 1η Φεβρουαρίου.
«Καταδικάζουμε την κλιμακούμενη βία εναντίον των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ και καλούμε τον στρατό να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ θάνατοι διαδηλωτών από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση «Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων». Πλέον, ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο.
Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μέχρι χθες Σάββατο είχαν συλληφθεί, πέρα από τους πολιτικούς κρατούμενους, την πρωθυπουργό Αούνγκ Σαν Σου Κι, τον πρόεδρο της χώρας και άλλα πρόσωπα, 854 άνθρωποι, ενώ έχουν προσαχθεί ακόμη 771 άτομα ή εκκρεμούν εις βάρος τους εντάλματα συλλήψεων.