Στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ναφτάλι Μπένετ από τότε που ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τόνισε τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.
O Σίσι είπε σήμερα στον νέο ηγέτη του Ισραήλ ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι υποστηριζόμενες από την Αίγυπτο προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας ύστερα από τις συγκρούσεις του περασμένου μήνα εκεί, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Ο Σίσι τόνισε τη σημασία να δοθεί στήριξη στην αιγυπτιακή προσπάθεια για ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας ύστερα από τις συγκρούσεις του περασμένου μήνα μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που την ελέγχει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Μπένετ, ο Ισραηλινός ηγέτης ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην επίτευξη εκεχειρίας, που έδωσε τέλος στις συγκρούσεις, και για τη διαμεσολάβησή της στο να βοηθήσει να εντοπιστούν Ισραηλινοί που είτε αγνοούνταν είτε είχαν συλληφθεί στη Γάζα.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν υποσχεθεί 500 εκατ. δολάρια η κάθε χώρα για την ανοικοδόμηση στο παλαιστινιακό θύλακα, όπου τα δύο τρία των 2 εκατ. κατοίκων εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ λέει ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες ανάκτησης δύο στρατιωτών που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στον πόλεμο της Γάζας το 2014 καθώς και δύο αμάχων που εισήλθαν στον θύλακα. Η Χαμάς απορρίπτει την όποια σύνδεση μεταξύ της ανοικοδόμησης και της εύρεσης των αγνοουμένων.
Η κυβέρνηση της Γάζας λέει ότι 2.200 σπίτια καταστράφηκαν και 37.000 υπέστησαν ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά την 11ήμερη ανταλλαγή πυρών. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος διατηρούν από κοινού έναν αποκλεισμό ασφαλείας, περιορίζοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τη Γάζα.