Τα ελληνικά νησιά αποτελούν όλο και συχνότερα στόχο του τουρκικού Τύπου το τελευταίο διάστημα. Φυσικά, η ενασχόληση των τουρκικών ΜΜΕ ταυτίζεται με τη δραστηριοποίηση της Άγκυρας, τόσο στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς και τις αιτιάσεις περί της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Βέβαια τα τουρκικά μέσα πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά, καθώς ακούγεται υπόνοιες αλλά και προτροπές, ώστε να επέμβει η Τουρκία στα νησιά.
Μέσω της παρουσίας ανθρώπων που συνδέονται με το καθεστώς αλλά και περιθωριακών προσωπικοτήτων, προβάλλεται η άποψη πως τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να κάνει κάποια επιχείρηση η Τουρκία στα νησιά. Η σύνδεση με την καμπάνια που έχει ξεκινήσει το τουρκικό καθεστώς για την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι αναπόφευκτη.
Ταυτόχρονα, ο τουρκικός τύπος πατάει πάνω στις ανθρώπινες τραγωδίες στο Αιγαίο για να επιτεθεί στις ελληνικές αρχές, αποσιωπώντας συστηματικά πως μία μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, ξεκινούν τις διαδρομές τους από τα εδάφη της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι το εκτενές άρθρο της 18ης Φεβρουαρίου στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ για τους δύο πρόσφυγες που κατέφτασαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Σάμο μέσα σε λέμβο και μερικές μέρες αργότερα οι σωροί τους εντοπίστηκαν στις τουρκικές ακτές. Η Χουριέτ αναφέρεται στις προσπάθειες της τουρκικής ακτοφυλακής που διέσωσε 50 μετανάστες που απωθήθηκαν από το ελληνικό ναυτικό.
Βέβαια, η πληθώρα των κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει και την υποστήριξη όσων αντιστέκονται στο τουρκικό καθεστώς, με έμφαση κυρίως στους Κούρδους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, κατηγόρησε ανοικτά την Ελλάδα πως επανενεργοποίησε το στρατόπεδο του Λαυρίου «για να εκπαιδεύονται Κούρδοι του ΡΚΚ», δηλώνοντας επίσης πως έχει ανοιχθεί διάδρομος προς το Ιράκ.
Το πως βέβαια, ενώ υπάρχει μείωση των μεταναστευτικών ροών λόγω της σκληρής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες, αλλά έχει ταυτόχρονα αφήσει να δημιουργηθεί μία διαδρομή - η οποία περνάει βέβαια μέσω από την Τουρκία - εξηγείται μόνο με τις απόπειρες προπαγάνδας του καθεστώτος. Δείχνει ωστόσο το έωλο των κατηγοριών, για την εύρεση και τη στοχοποίηση της Ελλάδας.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως αυτή η μυθολογία περί τρομοκρατών και Λαυρίου διακινείται όλους τους προηγούμενους μήνες στον τουρκικό Τύπο, πριν φτάσει να διατυπωθεί από επίσημα χείλη. Ταυτόχρονα βέβαια έχει παγιωθεί η χρήση του όρου τρομοκράτης για τους Κούρδους, άσχετα εάν προέρχεται από το PKK ή όχι. Το πιο ανησυχητικό είναι πως το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να συνδέσει, όσους θεωρεί εχθρούς, σε ένα ενιαίο αφήγημα, με τη μεγάλη επιρροή του στον τουρκικό Τύπο ως βασικό εργαλείο.