Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέβιντ Κάμερον ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
Ο Κάμερον είπε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει το Λονδίνο για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι επαφίεται στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα το πράξει.
«Τα λόγια του Κάμερον είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.
«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα».
Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και πολύ επικίνδυνες τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Η δήλωση είναι πολύ σημαντική και πολύ επικίνδυνη. Η Γαλλία, εκπροσωπούμενη από τον Γάλλο πρόεδρο, μιλά συνεχώς για την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της, επί εδάφους, στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση».
Στις 2 Μαΐου, σε συνέντευξή του στο The Economist, ο Μακρόν κατονόμασε δύο προϋποθέσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία: το αίτημα του Κιέβου και την πρόοδο της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από την Ουκρανία σήμερα.