Την ώρα που οι καταγεγραμμένες μολύνσεις και οι θάνατοι λόγω COVID-19 έχουν οδηγήσει σε νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και σε λιγότερες ώρες εργασίας στη Τουρκία, ο τουριστικός της τομέας όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της περαιτέρω όξυνσης της οικονομικής ύφεσης που πλήττει την Τουρκία, αναφέρει ανάλυση του πρακτορείου Reuters.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζυγίζουν και οι δύο οικονομικές κυρώσεις, για έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος s400 από την Ρωσία.
"Απομένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόσφατη αλλαγή οικονομικής πολιτικής σε περίπτωση που η ανάπτυξη επιβραδυνθεί σημαντικά", δήλωσε ο Γιεσεν Ελ Ραντι, αναλυτής της Capital Intelligence Ratings.
Τον περασμένο μήνα, ο νέος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο κατά 475 μονάδες στο 15%, ενθαρρύνοντας τους ξένους επενδυτές. Το εθνικό νόμισμα, η λίρα σημείωσε μεν άνοδο, αλλά έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πτώση φέτος έναντι του δολαρίου.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Λούφι Έλβαν υποσχέθηκε δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν τόσο τη μακροοικονομική σταθερότητα όσο και αυτή των τιμών.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν και η οικονομική του ομάδα θα παραμείνουν προσηλωμένοι στη νέα πολιτική, ελπίζοντας –όπως κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο– για μια γρήγορη διάθεση εμβολίων κατά των COVID τις επόμενες εβδομάδες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη έως τον Απρίλιο.
Η Deutsche Bank προέβλεψε αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα και στις αρχές του επόμενου έτους κατά 17,5%.
Άλλοι, ωστόσο, φοβούνται την επανάληψη των προηγούμενων ετών οπότε ο Ερντογάν ασκούσε έντονες πιέσεις στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
"Η συμπεριφορά" του, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Πικολί της Teneo Intelligence, "υπονόμευσε σημαντικά στο παρελθόν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται την δημόσια υγεία και την οικονομική κρίση".
Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 14% τον περασμένο μήνα και η λίρα παραμένει μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές (EMS).
Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι αναμένουν μόνο ήπια επιβράδυνση αυτή τη φορά, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης και του εμπορίου, θα παραμείνει ανοιχτό.