Reuters: Έρχεται αύξηση φόρων λόγω των μειωμένων εσόδων από το πετρέλαιο στη Ρωσία
Shutterstock
Shutterstock

Reuters: Έρχεται αύξηση φόρων λόγω των μειωμένων εσόδων από το πετρέλαιο στη Ρωσία

Η Ρωσία εξαρτάται υπερβολικά από τα έσοδα από το πετρέλαιο για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της την ώρα που αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες, ανέφεραν οικονομολόγοι, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους, εάν οι τιμές του αργού δεν ανταποκριθούν στις φετινές προσδοκίες.

Η τιμή του πετρελαίου, που είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν οι δυτικές χώρες και η G7 επέβαλαν πλαφόν 60 δολαρίων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων λόγω του πολέμου.

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2023 βασίζεται σε μια προβλεπόμενη τιμή λίγο πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή κοντά στα 50 δολάρια, αυτό ίσως αποδειχθεί προβληματικό.

Το πλαφόν, οι δυτικές κυρώσεις και το εμπάργκο της ΕΕ δυσκολεύουν τη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο και έτσι η Μόσχα βασίστηκε στην Κίνα και την Ινδία -τους μεγαλύτερους και τρίτους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο, αντίστοιχα- για να καλύψει το κενό.

«Η αυξανόμενη εξάρτηση του προϋπολογισμού από το πετρέλαιο εγείρει ανησυχίες», ανέφερε η Alfa Ban, προειδοποιώντας ότι «διακρίνεται στον ορίζοντα μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου».

Οι αναλυτές λένε ότι καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες κατά περισσότερο από 1/4 το 2022, εν μέρει λόγω της χρηματοδότησης του στρατού της στην Ουκρανία, η τιμή του πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε από 67 δολάρια σε 101 δολάρια το βαρέλι.

Όταν συνυπολογιστούν τα 1,85 τρισ. ρούβλια (27,5 δισ. δολάρια) μερισμάτων και οι εφάπαξ φόροι του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, η πραγματική τιμή του πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση των λογαριασμών μπορεί να φτάσει τα 115 δολάρια το βαρέλι.

Η τρύπα του προϋπολογισμού της Ρωσίας πέρυσι ανήλθε συνολικά σε 3,3 τρισ. ρούβλια (49 δισ.δολάρια), ή 2,3% του ΑΕΠ και μπορεί να ξεπεράσει το 2% ξανά το 2023, καθώς το πλαφόν περιορίζει τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουανόφ τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης;

Σύμβουλος Μπάιντεν: Η Ρωσία δέχεται οικονομικό πλήγμα από το πλαφόν στο πετρέλαιο