«Ανεπιθύμητη οργάνωση» χαρακτήρισαν οι ρωσικές αρχές το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza απαγορεύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του ιστότοπου στη Ρωσία και απαγορεύοντας σε κάθε Ρώσο να συνεργάζεται με το πρακτορείο ή τους δημοσιογράφους του.
Ο χαρακτηρισμός είναι ο τελευταίος σε μια πολυετή εκστρατεία που έχει αρχίσει το Κρεμλίνο για να περιορίσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να εμποδίσει τα ρεπορτάζ τους να φτάσουν στους απλούς Ρώσους, σε μια καταστολή που έχει κλιμακωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση, αναφέρει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τη Λετονία «αποτελεί απειλή για τα θεμέλια του συνταγματικού συστήματος και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον ιστότοπο Meduza, που είναι ένας από τους πιο αναγνώσιμους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Ρωσίας, αν και δημοσίευσε μια είδηση στον ιστότοπό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητη οργάνωση»
«Απαγορεύεται η λειτουργία των ανεπιθύμητων οργανώσεων στη ρωσική επικράτεια υπό την απειλή κακουργηματικής πράξης» αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στα ρωσικά και στα αγγλικά.
«Οποιοσδήποτε ‘συμμετέχει ή συνεργάζεται’ με τέτοιες ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος - ένας ιδιαίτερα σοβαρός περιορισμός για τους δημοσιογράφους που πρέπει να μιλούν με πηγές για να μεταδίδουν τις ειδήσεις», προστίθεται.
Σε όσους διώκονται για συνεργασία με μια ανεπιθύμητη οργάνωση μπορεί να τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα ή ακόμη και πολυετείς ποινές φυλάκισης.
Περισσότεροι από 50 οργανισμοί περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων», συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών ερευνητικών ειδησεογραφικών πρακτορείων iStories και Proekt και του ιστότοπου Bellingcat που έχει έδρα την Ολλανδία.
Ο ιδρυτής του ρωσικού ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν είχε ζητήσει δημοσίως τον περασμένο Ιούλιο να συμπεριληφθεί η Meduza στον κατάλογο των ανεπιθύμητων οργανώσεων.
Σε επιστολή του προς γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, ο Πριγκόζιν επιτέθηκε στις αναφορές της Meduza σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε ότι άρθρα που υποστήριζαν ότι πηγές μέσα στο Κρεμλίνο ήθελαν να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία και ότι σχεδιάζεται μια δεύτερη επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, παραβίαζαν τους αυστηρούς νόμους της Ρωσίας περί λογοκρισίας.
Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για τη «δυσφήμιση» των ενόπλων δυνάμεων και έως και 15 ετών για τη διάδοση «σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις.
Ένας άλλος ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος, η Mediazona, ανέφερε σήμερα ότι ο εκδότης της Πιότρ Βερζίλοφ είχε κατηγορηθεί για τη διάδοση «ψευδών στοιχείων» σχετικά με τον στρατό, με κίνητρο το πολιτικό μίσος.
Μετά την ψήφιση των νόμων τον περασμένο Μάρτιο, οι ρωσικές αρχές μπλοκάρισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεκάδες ιστότοπους - συμπεριλαμβανομένου του Meduza -ενώ δεκάδες ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εγκατέλειψαν τη χώρα.
Η Meduza εδρεύει στη Λετονία από την ίδρυσή της το 2014. Η τοποθέτησή της στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων οργανώσεων» καταδικάστηκε από προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η ανεπιθύμητη οργάνωση είναι η χούφτα των ανθρώπων που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter ο Ρουσλάν Σαβαντίνοφ, σύμμαχος του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξεί Ναβάλνι.