Η Ρωσία παρουσίασε σήμερα δύο προτάσεις για τη σύναψη συνθηκών που θα περιορίσουν τη στρατιωτική επιρροή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της και θέλει να διαπραγματευτεί «ήδη από αύριο, Σάββατο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτά τα μέτρα, για τα οποία δήλωσε πως είναι ουσιώδους σημασίας για να εμποδιστεί η κλιμάκωση των εντάσεων.
Σε ονλάιν ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι πλέον πρόθυμη να αποδεχθεί την τρέχουσα κατάσταση και πως η Μόσχα και η Δύση είναι ανάγκη να αρχίσουν να οικοδομούν τις σχέσεις τους εξαρχής.
Τα δύο κείμενα, που τιτλοφορούνται «συνθήκη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις εγγυήσεις ασφαλείας» και «συμφωνία πάνω στα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των κρατών μελών» του ΝΑΤΟ, προβλέπουν κυρίως να απαγορευτεί οποιαδήποτε νέα διεύρυνση της συμμαχίας και η εγκαθίδρυση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στις χώρες του πρώην σοβιετικού χώρου, ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως μετέδωσε εξάλλου το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μεταξύ των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνονται υποσχέσεις για τη διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη και τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Σεργκέι Ριαμπκόφ φέρεται από ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το Ιντερφάξ, να δήλωσε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν μέχρι στιγμής τις ιδέες αυτές και πως η απάντησή τους δεν είναι ενθαρρυντική.
Η Μόσχα παρέδωσε τις προτάσεις της στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Το RIA συνόψισε τα βασικά σημεία των προτάσεων της Μόσχας ως εξής:
- Να αποκλειστούν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
- Να μην αναπτυχθούν επιπλέον στρατεύματα και όπλα πέρα από τις χώρες στις οποίες υπήρχαν ήδη το Μάιο του 1997 (δηλαδή πριν οποιεσδήποτε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ενταχθούν στη συμμαχία) - εξαιρουμένων εξαιρετικών περιπτώσεων με τη συναίνεση της Ρωσίας και των μελών του ΝΑΤΟ.
- Να σταματήσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
- Να μην αναπτυχθούν μέσου και μικρού βεληνεκούς πύραυλοι σε σημεία από τα οποία να μπορούν να πλήξουν το έδαφος της άλλης πλευράς.
-Να μην διεξάγονται γυμνάσια με δυνάμεις μεγαλύτερες από μία ταξιαρχία σε μια συμφωνημένη μεθοριακή ζώνη και να ανταλλάσσονται τακτικά πληροφορίες για τα στρατιωτικά γυμνάσια.
- Να επιβεβαιωθεί ότι τα μέρη δεν θεωρούν αλλήλους ως αντιπάλους και να συμφωνήσουν να επιλύουν όλες τις διενέξεις ειρηνικά και να μην χρησιμοποιούν βία.
- Να δεσμευθούν να μην δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απειλή από το άλλο μέρος.
- Να δημιουργηθούν «κόκκινες» τηλεφωνικές γραμμές άμεσης επικοινωνίας για επαφές έκτακτης ανάγκης.