Ρωσία και ΗΠΑ συγκρούονται στον ΟΗΕ μετά το βέτο της Μόσχας για τα πυρηνικά στο διάστημα
NASA via AP
NASA via AP

Ρωσία και ΗΠΑ συγκρούονται στον ΟΗΕ μετά το βέτο της Μόσχας για τα πυρηνικά στο διάστημα

Η Ρωσία άσκησε βέτο την Τετάρτη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξαν οι ΗΠΑ, το οποίο καλούσε τις χώρες να αποτρέψουν μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα, μια κίνηση που ωθεί την Ουάσινγκτον να αναρωτηθεί αν η Μόσχα κρύβει κάτι.

Η ψηφοφορία ήρθε μετά την κατηγορία των ΗΠΑ ότι η Μόσχα αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο για να το τοποθετήσει στο διάστημα, έναν ισχυρισμό που η Ρωσία έχει αρνηθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Μόσχα είναι κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

«Το σημερινό βέτο εγείρει το ερώτημα: Γιατί; Γιατί, αν ακολουθείτε τους κανόνες, δεν υποστηρίζετε ένα ψήφισμα που τους επιβεβαιώνει; Τι μπορεί να κρύβετε;» δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ μετά την ψηφοφορία. «Είναι απορίας άξιον και είναι ντροπή».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να «σπιλώσει» τη Μόσχα και δήλωσε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις με τα μέλη του Συμβουλίου για το δικό της σχέδιο ψηφίσματος που αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης στο διάστημα.

«Θέλουμε την απαγόρευση της τοποθέτησης όπλων κάθε είδους στο διάστημα, όχι μόνο (όπλων μαζικής καταστροφής). Αλλά δεν το θέλετε αυτό ... Επιτρέψτε μου να σας κάνω την ίδια ακριβώς ερώτηση: Γιατί;», ρώτησε ο Νεμπένζια την Τόμας-Γκρίνφιλντ στο Συμβούλιο.

Το σχέδιο ψηφίσματος τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν έξι εβδομάδες. Έλαβε 13 ψήφους υπέρ, ενώ η Κίνα απείχε και η Ρωσία άσκησε βέτο.

Το κείμενο του ΟΗΕ θα επιβεβαίωνε την υποχρέωση συμμόρφωσης με τη Συνθήκη για το Διάστημα και θα καλούσε τα κράτη «να συμβάλουν ενεργά στον στόχο της ειρηνικής χρήσης του διαστήματος και της αποτροπής της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα».

Η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 απαγορεύει στους υπογράφοντες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών - να θέτουν «σε τροχιά γύρω από τη Γη αντικείμενα που φέρουν πυρηνικά όπλα ή άλλου είδους όπλα μαζικής καταστροφής».