Η Ρωσία απέλασε έναν δημοσιογράφο από ολλανδική εφημερίδα για «διοικητικές παραβάσεις», όπως έκανε γνωστό η συγκεκριμένη εφημερίδα, ενώ το Reuters αναφέρει πως πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση εναντίον μέλους δυτικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης εδώ και μήνες.
Η Μόσχα ανακάλεσε τη βίζα του ανταποκριτή της Volkskrant Τομ Βένινκ και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο Βένινκ επιβλήθηκε πρόστιμο το 2019 επειδή δεν κατέγραψε τη διεύθυνση του σπιτιού του στις αρχές και το 2020 επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή επισκέφθηκε μια επαρχία χωρίς να ζητήσει τοπική άδεια.
Η δημοσιογράφος του BBC, Σάρα Ρέινσφορντ, μία από τις δύο ανταποκρίτριες του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού στη Μόσχα, αποβλήθηκε οριστικά τον Αύγουστο.
Ο Vennink έχει κάνει ρεπορτάζ για το Volkskrant από το 2015 και δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανανεώσει τα διαπιστευτήριά του στον Τύπο τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα. «Άκουσε τη Δευτέρα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του είχε ανακαλέσει τη βίζα και ότι είχε τρεις ημέρες για να φύγει από τη χώρα», ανέφερε.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα προσβάσιμοι για σχόλια.
Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της Μόσχας. «Δεν είναι αποδεκτό για την Ολλανδία όταν ένας δημοσιογράφος αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα παρά τη θέλησή του», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μπεν Κνάπεν.
Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ολλανδίας και Ρωσίας έχουν τεταθεί τα τελευταία χρόνια, με την ολλανδική κυβέρνηση να κατηγορεί τη Μόσχα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines το 2014 πάνω από την ανατολική Ουκρανία.
Διεξάγεται δίκη στην Ολλανδία εναντίον τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού που φέρεται να συμμετείχαν στην πυραυλική επίθεση που έπληξε το αεροπλάνο από τον ουρανό πάνω από το έδαφος που κατείχαν φιλορώσοι αυτονομιστές που πολεμούν τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα.
Περίπου τα δύο τρίτα των 298 επιβατών ήταν Ολλανδοί υπήκοοι. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη.