Το πρώτο ρωσικό πιθανό εμβόλιο κατά της Covid-19 θα λάβει έγκριση από τις αρχές στο πρώτο μισό του Αυγούστου και θα χορηγηθεί σε υγειονομικούς της πρώτης γραμμής λίγο αργότερα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.
Το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, κρατικό ερευνητικό κέντρο στη Μόσχα, ολοκλήρωσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αυτόν τον μήνα και αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας δοκιμές τον Αύγουστο.
Το εμβόλιο θα λάβει την απαραίτητη έγκριση από τις ρωσικές αρχές όσο οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται εν εξελίξει, σύμφωνα με την πηγή, υπογραμμίζοντας την επιμονή της Ρωσίας να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εγκρίνει κάποιο εμβόλιο.
Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Μόσχα για να ετοιμάσει το εμβόλιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης που αναρωτιούνται μήπως το Κρεμλίνο βάζει το εθνικό κύρος πάνω από την επιστήμη και την ασφάλεια.
«Η αναμενόμενη ημερομηνία για την έγκριση είναι η 10η Αυγούστου», δήλωσε η πηγή, «και σίγουρα θα εγκριθεί πριν τις 15 Αυγούστου. Όλες οι κλινικές δοκιμές έως τώρα είναι εξαιρετικά θετικές».
Όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας και έρχονται σε επαφή με ασθενείς με Covid-19 θα μπορούν να δηλώσουν εθελοντές για να εμβολιαστούν πολύ σύντομα αφού λάβει το εμβόλιο την απαραίτητη έγκριση.
Την ίδια στιγμή, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλείται επίσης πηγή που υποστηρίζει ότι το εμβόλιο θα λάβει έγκριση μεταξύ 10-12 Αυγούστου και θα αρχίσει να χορηγείται από τις 15 Αυγούστου.
Το γραφείο τύπου του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, που συντονίζει και χρηματοδοτεί τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου στη χώρα αρνήθηκε να σχολιάσει, ο επικεφαλής του όμως, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, έχει αρνηθεί ότι η ταχύτητα ανάπτυξης του ρωσικού εμβολίου θέτει ζητήματα ασφάλειας.
«Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ακολουθεί όλες τις απαραίτητες αυστηρές διαδικασίες. Δεν κόβουμε δρόμο», δήλωσε την Τρίτη.
Ο Ντμιτρίεφ έχει παρομοιάσει την επιτυχή ανάπτυξη εμβολίου από τη Ρωσία με την εκτόξευση του Σπούτνικ 1 το 1957, του πρώτου δορυφόρου του κόσμου.
«Όπως ακριβώς ο Σπούτνικ ήταν το αποτέλεσμα εξαιρετικά ταλαντούχων Ρώσων επιστημόνων... έτσι και η έρευνά μας για το εμβόλιο βασίζεται στη δουλειά εξαιρετικών Ρώσων επιστημόνων», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόν τον μήνα το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι χάκερ που υποστηρίζονταν από το ρωσικό κράτος επιχείρησαν να υποκλέψουν δεδομένα ερευνών για εμβόλια και θεραπείες κατά του κορονοϊού από ακαδημαϊκούς και φαρμακευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Η Μόσχα αρνείται αυτές τις κατηγορίες.