Σταδιακή άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού εφαρμόζεται σε περιοχές της Σαγκάης, μετά το lockdown που διήρκησε δύο μήνες. Αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, θα επιτραπεί σε περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και οι επιχειρήσεις, ενώ θα επαναλειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Παράλληλα θα αυξηθούν οι πτήσεις εσωτερικού από και προς την πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων θα αυξηθούν, γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Τζονγκ Μινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά. Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο στο πλαίσιο της πολιτικής της Κίνας για το «δυναμικό COVID zero», που απαιτεί κάθε έξαρση να εντοπίζεται και να περιορίζεται το συντομότερο δυνατό. Η πολιτική περιλάμβανε διάφορους περιορισμούς στις μη ουσιώδεις μετακινήσεις των ανθρώπων όταν εμφανιζόταν η επιδημία.
Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λέει ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναστέλλονται από την οργάνωση ομαδικών τουριστικών ταξιδιών που συνδέουν μια κομητεία που έχει αναφέρει περιοχές υψηλού ή μεσαίου κινδύνου COVID και περιοχές εκτός της επαρχίας όπου εδρεύει η κομητεία.
Ωστόσο οι χώροι που υποδέχονται κοινό θα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς της και όσοι επιθυμούν να εισέρχονται σε αυτούς θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) για τον SARS-CoV-2 ώστε να τους επιτρέπεται η είσοδος.
Η κινεζική μητρόπολη ανήγγειλε, χθες Δευτέρα, το τέλος του δίμηνου lockdown που είχε επιβληθεί. Στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαιώθηκαν 28 κρούσματα του ιού με συμπτώματα οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα τις προηγούμενες 24 ώρες, τα εννέα εξ αυτών στη Σαγκάη. Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 69 ασυμπτωματικά κρούσματα, τα 22 στη Σαγκάη.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 το ίδιο χρονικό διάστημα. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου εντοπίστηκε πριν από δύο χρόνια και πλέον ο νέος κορονοϊός παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.226 νεκρούς. Θεωρείται γενικά υποτιμημένος από τους ειδικούς.
Λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας
Εντωμεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας παρουσίασε ένα πακέτο 33 μέτρων που καλύπτουν δημοσιονομικές, χρηματοοικονομικές, επενδυτικές και βιομηχανικές πολιτικές για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει καταστραφεί από την πανδημία, λέγοντας ότι θα επιθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο τα εφαρμόζουν οι επαρχιακές κυβερνήσεις.
Το πακέτο τόνωσης στοχεύει στη στροφή του Πεκίνου προς την ανάπτυξη, αφού τα δρακόντεια μέτρα ελέγχου του COVID-19 έπληξαν την οικονομία και απειλούν τον στόχο ανάπτυξης 5,5% του Πεκίνου για το έτος.
Για να αναζωογονήσει τις επενδύσεις και την κατανάλωση, η Κίνα θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη εταιρειών μέσω πλατφορμών, οι οποίες αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στη σταθεροποίηση των θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες αυτές ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν καινοτομίες σε τομείς όπως το cloud computing, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες blockchain.
Η Κίνα θα επεκτείνει επίσης τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα επιταχύνει την κατασκευή υποδομών και θα τονώσει τις αγορές αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών για να σταθεροποιήσει τις επενδύσεις, σύμφωνα με τα μέτρα.
Όσον αφορά τις νομισματικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές, η Κίνα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης μέσω των κεφαλαιαγορών, υποστηρίζοντας εγχώριες εταιρείες να εισαχθούν στο Χονγκ Κονγκ και προωθώντας τις offshore καταχωρίσεις από εξειδικευμένες εταιρείες πλατφόρμας.
Το Κρατικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει περαιτέρω το πραγματικό κόστος δανεισμού και να ενισχύσει την οικονομική υποστήριξη για υποδομές και μεγάλα έργα. Για να ενισχύσει τη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, η Κίνα θα επιταχύνει την έκδοση ειδικών ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης και τη χρηματική υποστήριξη για εταιρείες που προσλαμβάνουν πτυχιούχους κολεγίων.
Οι αρχές θα παράσχουν επίσης εκπτώσεις φορολογικής πίστωσης σε περισσότερους τομείς και θα επιτρέψουν σε βιομηχανίες που πλήττονται σκληρά από τους περιορισμούς του COVID-19 να αναβάλουν τις πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται πολιτικές για τη διασφάλιση της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και τη σταθεροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters