Περίπου μισό εκατομμύριο Βρετανοί δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγοί τρένων και καθηγητές πανεπιστημίων απεργούν σήμερα για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους, στη μεγαλύτερη συντονισμένη απεργία στη Βρετανία εδώ και μια δεκαετία, προκαλώντας εκτεταμένη αναστάτωση.
Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έκλεισαν τα σχολεία, σταμάτησαν τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια και ο στρατός τέθηκε σε ετοιμότητα για να βοηθήσει με συνοριακούς ελέγχους.
Η Μέρι Μπάουστεντ, Γενική Γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Εκπαίδευσης, δήλωσε στο Reuters ότι οι εκπαιδευτικοί του συνδικάτου της αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απεργήσουν, καθώς η μείωση των αμοιβών σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αποχωρεί από το επάγγελμα, καθιστώντας δυσκολότερη την κατάσταση για όσους παραμένουν.
AP Photo/Jon Super
"Τα τελευταία 12 χρόνια υπήρξε μια πραγματικά καταστροφική μακροχρόνια μείωση των αποδοχών τους", δήλωσε η ίδια έξω από ένα σχολείο στο νότιο Λονδίνο.
"Κανείς από τους ανθρώπους πίσω μου δεν θέλει να απεργήσει σήμερα, αλλά λένε, πολύ απρόθυμα, ότι φτάνει πια και ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν".
Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών- η Βρετανία έχει δει ένα κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες σε διάφορους τομείς, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και των μεταφορών, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες της Amazon και το προσωπικό της Royal Mail.
Η υπουργός Παιδείας Γκίλιαν Κίγκαν επέμεινε και σήμερα στην κυβερνητική θέση που είναι ότι αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις αυτό θα έχει αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.
"Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μισθολογικές αυξήσεις σε ένα μέρος του εργατικού δυναμικού και να κάνουμε τον πληθωρισμό χειρότερο για όλους. Αυτό δεν είναι οικονομικά λογικό", δήλωσε στο BBC.
Μέχρι στιγμής η οικονομία δεν έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με το κόστος των απεργιών κατά τους οκτώ μήνες έως τον Ιανουάριο να εκτιμάται από την εταιρεία συμβούλων Centre for Economics and Business Research (CEBR) σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια λίρες (2,09 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου 0,1% του αναμενόμενου ΑΕΠ.
Αλλά οι απεργίες μπορεί να έχουν πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.
Το Συντηρητικό Κόμμα του υπολείπεται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις και οι έρευνες δείχνουν ότι το κοινό πιστεύει ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε άσχημα τις απεργίες.
Περισσότερες απεργίες
Σήμερα Τετάρτη απεργούν επίσης 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από περισσότερες από 120 κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους.
AP Photo/Kin Cheung
Έχουν επίσης προγραμματιστεί συγκεντρώσεις για αργότερα μέσα στην ημέρα κατά ενός νέου νόμου για τον περιορισμό των απεργιών σε ορισμένους τομείς.
Την επόμενη εβδομάδα, νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, παραϊατρικό προσωπικό, χειριστές κλήσεων έκτακτης ανάγκης και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρόκειται να πραγματοποιήσουν περισσότερες στάσεις εργασίας, ενώ οι πυροσβέστες αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν επίσης μια πανεθνική απεργία.
Αυτοί που απεργούν απαιτούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό για να καλύψουν την εκτόξευση των λογαριασμών τροφίμων και ενέργειας.