Τα κράτη - μέλη πρέπει να ελέγχουν καλύτερα τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και να απελαύνουν ταχύτερα όσους θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια, αποφάσισαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις και ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς.
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τη Γαλλία, σε μια περίοδο ολοένα και μεγαλύτερων ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
«Είναι σημαντικό τα άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας να επιστραφούν με τη βία, αμέσως», δήλωσε η Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
«Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να κλείσουμε τα παραθυράκια και να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις για τη διενέργεια επιστροφών», πρόσθεσε.
Ο 45χρονος Τυνήσιος ένοπλος που σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στη βελγική πρωτεύουσα τη Δευτέρα διέμενε εκεί παράνομα, αφού είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο.
«Συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμη μια μικρή αφέλεια είτε στους θεσμούς ορισμένων χωρών είτε στην ΕΕ», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν κατά την άφιξή του στη σύνοδο της ΕΕ, ζητώντας την ταχεία εφαρμογή των πολυσυζητημένων μεταναστευτικών κανόνων της ΕΕ και την ταχύτερη λήψη αποφάσεων επί των αιτήσεων ασύλου.
Οι υποστηρικτές της επικείμενης αναθεώρησης των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ -που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος- λένε ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τον ταχύτερο επαναπατρισμό αλλοδαπών με ποινικό μητρώο.
Η επίθεση στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τις επίμονες αδυναμίες των προβληματικών συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κενών ασφαλείας και των αναποτελεσματικών επιστροφών. Μόνο το 1/5 περίπου των ανθρώπων των οποίων οι υποθέσεις ασύλου αποτυγχάνουν στην Ευρώπη αποστέλλονται πραγματικά.
Υπάρχει επίσης μια τάση για συμφωνίες με αφρικανικές χώρες -συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και του Μαρόκου- παρόμοιες με αυτή που έχει συνάψει η ΕΕ με την Τυνησία, προσφέροντας βοήθεια με αντάλλαγμα η Τύνιδα να μειώσει τις αναχωρήσεις προς την Ευρώπη.
Πάντως, οι επικριτές των νέων πολιτικών της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά τους και επισημαίνουν τους αυξανόμενους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η έμφαση δίνεται στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.