Μπροστά σε μια δραματική επιλογή με επιπτώσεις όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι οι Γάλλοι ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς απέναντι στο χειρότερο ενδεχόμενο της επίτευξης αυτοδυναμίας από τον Εθνικό Συναγερμό της Μ. Λεπέν και μια εξαιρετικά δύσκολη «συγκατοίκηση», η άλλη επιλογή είναι ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που θα οδηγήσει σε μια αδύναμη κυβέρνηση με έναν ήδη αποδυναμωμένο πρόεδρο.
Επιλογές που θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα στη Γαλλία, την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσουν σοβαρές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας και θα αποδυναμώσουν αποφασιστικά τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας στην Ε.Ε.
Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε πραγματική κινητοποίηση για να ορθωθεί εμπόδιο στην αυτοδυναμία της Λεπέν η οποία όμως κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση αναδεικνύεται καθώς κανείς δε γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς και της Αριστεράς που καλούνται από τις ηγεσίες τους να αλληλοστηρίξουν υποψηφίους, οι οποίοι θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο απέναντι στους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού.
Οι ψηφοφόροι της Αριστερά δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να ψηφίσουν τους υποψηφίους του Μακρόν με τον οποίο διαρκώς βρίσκονταν σε αντιπαράθεση, ενώ πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούν τον Μελανσόν και την Ανυπότακτη Γαλλία το ίδιο επικίνδυνους με την Ακροδεξιά.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση της εφημερίδας Le Monde, 221 υποψήφιοι βουλευτές αποσύρθηκαν, εκ των οποίων 132 από την Αριστερά και 83 από το προεδρικό στρατόπεδο και την προσκείμενη στον Μακρόν συμμαχία Ensemble. Επιπλέον, αποσύρθηκαν δύο υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών και τρεις του Εθνικού Συναγερμού.
Στο τέλος του πρώτου γύρου το βράδυ της Κυριακής, προβλεπόταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός «τριγωνικών» (τριπλών) αναμετρήσεων: έως και 306 αναμετρήσεις με τρεις πιθανούς υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, σε σύγκριση με μόλις οκτώ στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Μετά τις αποχωρήσεις, οι «τριγωνικές» αναμετρήσεις είναι πλέον 94, ενώ μία αναμέτρηση θα είναι «τετραπλή». Οι μονομαχίες θα είναι 410. Σε 159 εκλογικές περιφέρειες αναμετρώνται ο Εθνικός Συναγερμός με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ενώ σε 133 αναμετρώνται οι υποψήφιοι της απερχόμενης πλειοψηφίας του Μακρόν με εκείνους της παράταξης Λεπέν-Μπαρντελά.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Μακρόν έχει «εξαφανισθεί» από το πολιτικό προσκήνιο καθώς οι σύμβουλοί του έκριναν ότι τυχόν δημόσιες παρεμβάσεις του θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα αποτρέποντας αριστερούς ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους δικούς του υποψηφίους. Εξαφανισμένος όμως είναι και ο αριστερός ακτιβιστής ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λυκ Μελανσόν καθώς εκτιμήθηκε ότι ερεθίζει τα αντανακλαστικά των δεξιών και κεντρώων ψηφοφόρων…
Η συνεργασία αυτή για την οποία οι δεξιοί και κεντρώοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αποτελεί «συμμαχία», δημιουργεί προϋποθέσεις εφόσον ακολουθήσουν και οι ψηφοφόροι αυτές τις συνεννοήσεις κορυφής, να μπει φραγμός στην αυτοδυναμία του Εθνικού Συναγερμού και στην ανάδειξη, στη θέση του πρωθυπουργού του εκλεκτού της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά.
Η Μαρίν Λεπέν έχει κάνει ουσιαστικό rebranding στο κόμμα της για να αποτινάξει τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς ψηφοφόρους που επιλέγουν την αντισυστημική ψήφο. Η Μαρίν Λεπέν συνδέονταν στενά με το Κρεμλίνο το 2017, είχε υποστηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι σχέσεις της με τη Ρωσία την είχαν θέσει στο στόχαστρο στην αρχή του πολέμου της Ουκρανίας.
Ήταν, επίσης, κοινό μυστικό ότι το κόμμα της είχε λάβει κατά περιόδους προεκλογικά δάνεια από τράπεζες που συνδέονται με τη Μόσχα. Το 2014, το Εθνικό Μέτωπο (πριν μετονομασθεί σε Εθνικός Συναγερμός) πήρε ρωσικά δάνεια αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, η Μαρίν Λεπέν φρόντισε να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά πριν από τις ευρωεκλογές ώστε να αποφύγει τη σύνδεσή της με τη Μόσχα. Επίσης, η Μαρίν Λεπέν έκανε μια μεγάλη στροφή καθώς το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ήταν βαθιά αντισημιτικό, ενώ τώρα η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς υποστηρίζει πλέον τον Νετανιάχου. Και αυτή η αλλαγή θέλει να αποκοπεί από την παράδοση που συνέδεε τη Γαλλική ακροδεξιά με τους σκίνχεντ και τους νεοναζί και τον αντισημιτισμό. Και το rebranding ολοκληρώθηκε και με την ανάδειξη ως υποψήφιου πρωθυπουργού του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά που με ισχυρή παρουσία στα social media στο TikTok και στο Instagram έχει απήχηση στη νεολαία…
Από την άλλη πλευρά ο νεοσύστατος αριστερός συνασπισμός, γνωστός ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), συγκεντρώνει σοσιαλιστές, πράσινους και κομμουνιστές αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ποιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο όνομα της Μαρίν Τοντελιέ, γενικής γραμματέως των Οικολόγων EELV.
Το αν η άνοδος της ακροδεξιάς θα οδηγήσει σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό τη Γαλλία ή θα τρομάξει τους ψηφοφόρους και θα τους κινητοποιήσει στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής ώστε να μπει φραγμός στη Λεπέν, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ο ίδιος ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2027. Ελπίζοντας ότι είτε η διακυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού είτε η απουσία αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα αναδείξουν τη δική του ηγεσία και τον ίδιο ως σταθεροποιητικό παράγοντα που θα κρατήσει στα χέρια του το τιμόνι της Γαλλίας σε μια δύσκολη περίοδο…
Όμως, τον τελικό λόγο έχουν πλέον οι ψηφοφόροι… Που δε θα καθορίσουν μόνο την κατεύθυνση της διακυβέρνησης της Γαλλίας, αλλά η ψήφος τους θα έχει βαθιά απήχηση στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο.