Φρίκη και χάος στη Μιανμάρ από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, με τις προβλέψεις των σεισμολόγων για τον αριθμό των θυμάτων να είναι ζοφερές. Η πόλη Μανταλέι έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, ενώ συγκλονιστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας διασώστες να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια με γυμνά χέρια.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 50.000 ή και 100.000 νεκρούς, ενώ οι επιζώντες περιγράφουν στιγμές απόλυτου τρόμου. Η καταστροφή αγγίζει και την Ταϊλάνδη, παρά την τεράστια απόσταση, με σκηνές απόγνωσης να εκτυλίσσονται και εκεί.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 1.700,
πάνω από 3.400 είναι οι τραυματίες και 300 είναι οι αγνοούμενο
Ενδεικτικό είναι ότι η δεύτερη σε μέγεθοςπόλη, η Μανταλέι, έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, ενώ οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εύρεση επιζώντων στα χαλάσματα, τους οποίους προσπαθούν να ανασύρουν ακόμα και με γυμνά χέρια. Όσο οι ώρες περνούν, οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 100 χιλιάδες νεκρούς.
Και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο η δόνηση που έπληξε την Ινδοκίνα ισοδυναμεί με την έκρηξη 334 ατομικών βομβών και προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν να ταράζουν την περιοχή.
#RESCATARON CON VIDA A UNA MUJER TRAS 30 HORAS BAJO LOS ESCOMBROS EN #MYANMAR
— El Tribuno (@eltribuno) March 29, 2025
Phyu Lay Khaing, de 30 años, fue hallada con vida entre los restos del Sky Villa Condominium en #Mandalay, Myanmar, tras el #terremoto de magnitud 7,7 que sacudió la región. pic.twitter.com/pY9F33rRY6
Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Μιανμάρ παρεμποδίζονται από τις κατεστραμμένες υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Ο σεισμός 7,7 βαθμών που έπληξε χθες τη χώρα κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένων κεντρικών δρόμων και γεφυρών καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.
Τα συνεργεία διάσωσης και οι Αρχές με όσα μέσα διαθέτουν δίνουν μάχη σε πολλαπλά μέτωπα: Να εντοπίσουν επιζώντες, να απομακρύνουν τα συντρίμμια, να ανοίξουν δρόμους για να φτάσει η βοήθεια παντού, και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Αλλά, το καθεστώς δεν ελέγχει όλη τη χώρα και οι πολίτες σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές δίνουν αυτή τη μάχη μόνοι τους. Είναι προφανές ότι η Μιανμάρ, διαλυμένη ήδη από τον εμφύλιο, είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει τέτοιες εφιαλτικές συνθήκες και περιμένει τη διεθνή βοήθεια ως «μάνα εξ’ ουρανού».
Heartbreaking News💔
— Vertigo_Warrior (@VertigoWarrior) March 28, 2025
A massive 7.7 quake devastates Mandalay, Myanmar, and impacts Bangkok, Thailand.
A Thread Not for the soft-hearted ⚠️ pic.twitter.com/7JnzJjJQHn
Στην γειτονική Ταϊλάνδη, οι νεκροί παραμένουν στους 10. Ωστόοο, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν καθώς όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 50 εργάτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για πάνω από 24 ώρες στα συντρίμμια του υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε. Επί τόπου, έχει στηθεί μία γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης υπό το βλέμμα συγγενών και φίλων που προσεύχονται οι δικοί τους άνθρωποι να βγουν ζωντανοί. Σύμφωνα με τις Αρχές, πάνω από 2000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά η Πρωθυπουργός μιλά για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.
«Σαν 334 ατομικές βόμβες»
Ο σεισμός στη Μιανμάρ, απελευθέρωσε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες, λένε οι ειδικοί προσπαθώντας να εξηγήσουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η δόνηση. Πιθανολογούν μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί κοντά στα 7 Ρίχτερ, που θα δώσουν το τελικό χτύπημα σε όσα κτήρια άντεξαν την αρχική δόνηση. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης.
Καταστροφή χωρίς τέλος στη Μιανμάρ. Tμήμα 200 χιλιομέτρων του ρήγματος ανάμεσα στην Ινδική και την Ευρασιατική πλάκα φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε για περισσότερο από ένα λεπτό με αποτέλεσμα διάρρηξη μέχρι και 5 μέτρων.
7.7 magnitude earthquake hits Southeast Asia, mainly impacting Myanmar and Thailand.
— Pop Base (@PopBase) March 28, 2025
pic.twitter.com/hIEgS2w712
«Η ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν τέτοιο σεισμό είναι (ίση με) 334 ατομικές βόμβες» τόνισε ο γεωλόγος Τζες Φίνιξ.
Στα επιστημονικά σχετικά μοντέλα, το 67% των προβλέψεων κάνει λόγο για 10 μέχρι και πλέον των 100 χιλιάδων νεκρούς, ενώ το 65% των προβλέψεων μιλά για οικονομική ζημία από 10 μέχρι και πλέον των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανώς πέραν του ΑΕΠ της χώρας.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50 με 100 χιλιάδες» εκτίμησε ο Ευθύμης Λέκκας.
«Η Μιανμάρ υπερίσταται του ρήγματος ανάμεσα στην τεράστια Ευρασιατική τεκτονική πλάκα και την Ινδική, η οποία κινείται αργά προς τον βορρά, συσσωρεύοντας πίεση στα πετρώματα στο υπέδαφος και συσσωρεύοντας την πίεση ειδικά στο ρήγμα Σεγκάνγκ, μήκους 1200 χιλιομέτρων, το οποίο περνά ακριβώς δίπλα από το Μαντελέι και άλλες πολυπληθείς πόλεις» εξήγησε ο δημοσιογράφος του SkyNews Τομ Κλαρκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον σεισμό, η Μιανμάρ αντιμετώπιζε τετραετή εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μετά το πραξικόπημα του 2021, εκτοπίζοντας πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους και καταδικάζοντας άλλα 15 εκατομμύρια σε ασιτία. Μετά το σεισμό, η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές και στην περιοχή της Σεγκάνγκ, την οποία έπληξε ο εγκέλαδος.
«Αυτή ήταν μία από τις πλέον πολύπλοκες κρίσεις, παγκοσμίως, ακόμη και πριν από αυτόν το σεισμό. Περίπου 30% των ανθρώπων στη Μιανμάρ χρειάζονταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε υπεύθυνη του ΟΗΕ, Ελιάν Λούθι.
Τώρα, η κυβέρνηση της Μιανμάρ απευθύνεται με καινοφανή προθυμία στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.
«Η ομάδα μας στη Μιανμάρ είναι ήδη σε επαφές για την πλήρη κινητοποίηση των πόρων μας στην περιοχή» γνωστοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα βοηθήσουν. «Έχουμε κιόλας ειδοποιήσει τους ανθρώπους. Είναι φριχτό αυτό που συνέβη».
«Έχουμε ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στο πεδίο, οι οποίες συμμετέχουν στις προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης στο πλευρό άλλων οργανισμών» δήλωσε η υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού για τη Μιανμάρ, Νάντια Χούρι.
Κίνα και Ρωσία, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στον στρατό της Μιανμάρ, ήταν και οι πρώτες που έσπευσαν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, την οποία συνδράμουν επίσης η Ινδία, η Νότια Κορέα, και η Μαλαισία.
Mερική κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το κίνημα αντίστασης
Η σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον λαϊκό αγώνα κατά του κυβερνώντος στρατού, ανακοίνωσε μονομερή μερική κατάπαυση του πυρός για να διευκολύνει τις προσπάθειες διάσωσης από τον μεγάλο σεισμό.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου αναφέρεται ότι η ένοπλη πτέρυγά της, η Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF) θα εφαρμόσει παύση δύο εβδομάδων στις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κυριακή στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Αναφέρεται ότι θα «συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια, τις μεταφορές και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης», στις περιοχές που ελέγχει.
Μαρτυρίες Ελλήνων από την Ταϊλάνδη για τον φονικό σεισμό
Σκηνές πανικού και καταστροφής την ώρα του μεγασεισμού των 7,7 Ρίχτερ, περιγράφουν και Έλληνες που ζουν στην Ταϊλάνδη ή είχαν πάει για διακοπές στη χώρα της Άπω Ανατολής.
Ο Στέλιος Νικολής, μόνιμος κάτοικος της Μπανγκόκ, δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Μιανμάρ, η οποία βρίσκεται 1.400 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, θα έπληττε και τη γειτονική χώρα.
Όπως είπε «φανταστείτε να εκκενώνεται μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων, να γκρεμίζονται κτίρια 30 ορόφων και τις εικόνες που εσείς είδατε εγώ τις έζησα από την οικογένειά μου, γιατί η ανηψιά μου ζει και σπουδάζει δίπλα στην πολυκατοικία που έπεσε».
Όπως περιγράφει στο ΕΡΤΝews, η πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο στρατός περιφρουρεί το κέντρο και εκκενώνει ουρανοξύστες με 10.000 ενοίκους στην καθεμία ενώ αναζητούνται κάτω από τα ερείπια εγκλωβισμένοι εργάτες μιας κατασκευαστικής εταιρείας.
Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης, όπως δήλωσε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» υπήρχε στην περιοχή επιφυλακή για τσουνάμι, και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες στις μικρές ελληνικές κοινότητες.
« Δόξα τω Θεώ, όλοι οι Έλληνες τουλάχιστον που έχουμε επικοινωνήσει και οι άνθρωποι που είναι Ορθόδοξοι και Ασιάτες και άλλων εθνικοτήτων είναι καλά. Φυσικά ήταν πάρα πολλοί οι οποίοι ήταν κλεισμένοι σε βουδιστικά μοναστήρια, όπου και εκεί υπήρχαν τεράστιες καταστροφές, όπως το παραδοσιακό παλιό μοναστήρι του 1850 του Βούδα, όπου αυτό σχεδόν έχει καταστραφεί ολοσχερώς» είπε χαρακτηριστικά.
Έλληνας τουρίστας στην Ταϊλάνδη, περιγράφει τη στιγμή που έγινε ο σεισμός: « […]μέσα κουνιόταν, νόμισα ότι κουνιόμουν εγώ, τρώγαμε. Το κτίριο είναι καινούργιο. Ήμασταν στον τέταρτο όροφο».
Τα τουριστικά γραφεία στις πληγείσες περιοχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν πάρει όλες τις προφυλάξεις για τους Έλληνες τουρίστες.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα»
Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.
Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν, προσπαθώντας με περιορισμένα βαριά μηχανικά μέσα να απομακρύνουν μπάζα.
Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο 25χρονος Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του -- αλλά στο τέλος τα παράτησε.
«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Ρόιτερς, ξεσπώντας σε κλάματα. «Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ με περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους.
Η Μπανγκόκ κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής. Ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ προειδοποίησε για ενδεχόμενους μετασεισμούς, αλλά προέτρεψε τους πολίτες να είναι ήρεμοι και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.
«Οι Αρχές είχαν λάβει 169 κλήσεις για ζημιές σε κτήρια στην Μπανγκόκ», είπε. Τα αστικά σιδηροδρομικά συστήματα στην πόλη έκλεισαν προσωρινά, αλλά αναμένεται να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια το Σάββατο.
Ψάχνοντας στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ
Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε.
Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, «οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα», είπε.
Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.
Οι Αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.
«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.
Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται, είπε.
Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτήριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.
«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».
Έξι από τα αεροδρόμια της Ταϊλάνδης λειτουργούν κανονικά, ανάμεσα σε αυτά και το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ και εκείνο του Πουκέτ.
Μιανμάρ: Η χούντα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 6 επαρχίες - Προειδοποιήσεις για μετασεισμούς
Η χούντα στη Μιανμάρ απηύθυνε την Παρασκευή (28/03) μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στη χώρα, με τις Αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες λόγω της έκτασης των ζημιών.
«Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η χούντα στο Telegram.
Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο.
Σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί πολλά θύματα, όπως δήλωσε στέλεχός του.
Το στρατιωτικό καθεστώς δήλωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενήμεροι για μετασεισμούς εντός των επόμενων έξι ωρών.